U trendu

Na slikama sa teleskopa Veb slike Univerzuma kao nikada pre

LONDON – Svemirski teleskop Džejms Veb, „poklon čovečanstvu vredan 10 milijardi dolara“ kako su ga nazvali naučnici, složeni uređaj koji nam je pokazao mesto koje zauzimamo u Univerzumu, napravio je do sada neviđene fotografije kosmosa.

Svemirski teleskop Veb je lansiran pre tačno godinu dana, na Božić, ali tome su prethodile pune tri decenije planiranja, projektovanja i izgradnje, navodi se u tekstu Bi-Bi-Sija.

Mnogi su se pitali da li će naslednik čuvenog Habl svemirskog teleskopa moći da ispuni velika očekivanja, ali nekoliko meseci nakon što je kalibrirano i profunkcionisalo njegovo primarno ogledalo prečnika 6,5 metara i drugi sofisticirani sistemi, potvrđeno je da je Veb dostojan predstavnik nove generacije svemirskih teleskopa.

Veb je infracrveni teleskop koji snima kosmos na talasnim dužinama svetlosti koje su izvan našeg vizuelnog opsega, van onoga što naše oči mogu da registruju i razaznaju.

Astronomi koriste njegove različite kamere za istraživanje udaljenih regiona kosmosa, dalekih galaksija, novih i starih zvezda i ogromnih grupacija gasa i prašine.

Leva i desna strana Vebove fotografije daleke galaksije Koma, koju je još 1940-tih godina prošlog veka otkrio Fric Cviki, poznati švajcarski astrolog poreklom iz Bugarske, u realnoj dimenziji vreme-prostor udaljene su jedna od druge čak 145.000 svetlosnih godina.

Ovaj moćni svemirski teleskop ne beleži samo udaljene galaksije i zvezdane grupacije, već i planete u našem Sunčevom sistemu i kosmičke formacije poznate kao Nebule koje su nam relativno blizu, na oko 1.450 svetlosnih godina.

M74, ili Fantomska galaksija, poznata po svojim pravilnim spiralnim krakovima, prikazana je u celosti na fotografiji sa Veba.

Ona je udaljena od Zemlje oko 32 miliona svetlosnih godina, nalazi se u sazvežđu Riba i pozicionirana je skoro licem prema nama, dajući teleskopu Veb savršen pogled na svoju formu i strukturu.

Osim što na Zemlju šalje fascinantne fotografije Univerzuma, svemirski teleskop Veb pomaže naučnicima da dođu do novih otkrića i bolje razumeju prirodu brojnih fenomena i procesa koje se neprekidno odigravaju u kosmosu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)