U trendu

Nad romanom „Sara“ Dž. T. Liroja

Knjiga koja u poslednje dve godine svuda po svetu predstavlja pravu atrakciju stigla je i u domaće knjižare. Reč je o, malo je reći kontroverznom, romanu pod nazivom „Sara“ koji je napisao ništa manje kontroverzni autor Džeremaja Liroj.

Ovaj mladi Amerikanac, koji danas piše za prestižne časopise NY Press, Nerve, The Stranger, The Face, izdao je i zbirku pripovedaka pod nazivom „The Heart is Deceitful Above All Things“. Reditelj Gas Van Sant već je otkupio autorska prava za ekranizaciju „Sare“, Kortni Lov i Andželina Džoli otimaju se oko naslovne uloge, a grupa „Garbage“ snimila je pesmu „Cherry Lips“, koja je inspirisana knjigom i posvećena njenom autoru. Ipak, na početku sve nije izgledalo tako lepo. Naprotiv.

Dž. T. Liroj rođen je 1980. godine u Zapadnoj Virdžiniji i veći deo svog adolescentskog života proveo je prateći svoju majku (Saru), koja je radila kao prostitutka. Njih dvoje neprestano su se selili, a jedno vreme život im je bio toliko besciljan da su metodom slučajnog izbora odlučivali kuda će dalje ići. Džej Ti proveo je deset godina pokušavajući da održi ritam. Ponekada je Sara želela njegovo društvo, ponekada bi ga odbacivala, ponekada bi delila drogu sa njim (da, naravno, bila je i narkoman), a ponekada bi ga, u nedostatku novca, oblačila kao devojčicu i predstavljala kao svoju mlađu sestru koja je takođe u poslu.

Liroj je na kraju, kada više nije mogao da izdrži majčinu destrukciju i samodestrukciju, odlučio da ode psihijatru koji mu je predložio da svoja iskustva napiše za grupu studenata, kako bi oni mogli da čuju kakav je zaista bio njegov život. U međuvremenu, Sara je umrla, Džej Ti je prestao da se drogira, i kada je napunio dvadeset godina predao je svoj rukopis izdavačkoj kući Bloomsbery. Nakon objavljivanja, nastala je prava histerija.

Knjiga deluje kao da se ne obraća širokoj publici, mada u njoj postoji toliko mnogo slojeva, toliko mnogo potraga za ličnim identitetom. Ljudi koji nemaju nikakvog sličnog iskustva pronalaze vezu sa njom jer Liroj uspeva da ovu jezivu priču ispreplete dirljivom nežnošću i mračnim humorom.

Izvanredne kritike koje su izašle u Tajmsu, Gardijanu, Sandej telegrafu ili Fejsu – govore da je reč o literarnom prvencu koji je u najmanju ruku impresivan. Ukoliko imate zdravo srce i otvoren um, ovo je knjiga koja će vas uzdrmati i koju sigurno nećete zaboraviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.