U trendu

NADA – projekat NovA DramA

Projekat NovA DramA (NADA), koji je započelo Narodno pozorište u Beogradu, izdalo je svoj novi program za 2003/2004. godinu. Vreme tokom kojeg će se raditi na novim dramskim tekstovima obuhvata period od 11. juna 2003. do 6. marta 2004. godine.

Osnovna ideja ovog projekta jeste rad na razvoju dramskog teksta kojim će se baviti mladi dramski pisci, iskusni dramski umetnici, dramaturzi i reditelji, a očekuje se i izvestan broj gostiju iz inostranstva koji su povezani zajedničkim interesovanjem za novo dramasko pisanje.

Od svakog učesnika očekuje se da podnese svoj dramski komad u skladu sa interesovanjem i stilom. Tokom procesa pisanja, učesnici će imati redovne sastanke i konsultacije sa ekspertima koji će ih nadzirati i aktivno im pomagati pri radu. Po prijemu i čitanju prvih verzija komada, eksperti će ih evaluirati, odabrati one koji najviše obećavaju i odlučiti o načinu na koji će oni biti dalje razvijani.

Svi učesnici biće podeljeni u timove. Svaki tim činiće troje ljudi: mladi pisac, mladi reditelj i trener. Zadatak trenera biće da otvori što je više moguće nivoa komunikacije među mladim umetnicima, da predlaže razne modele saradnje i da nadzire proces razvoja komada kako bi sledeća „ruka“ drame izašla u valjanoj i produkciono praktičnoj formi.

Konačan korak u razvoju dramskog teksta obeležen je daljim približavanjem dela sceni i njenim praktičnim, produkcionim potrebama i zahtevima. Kada proces razvoja dramskog teksta kroz probe bude okončan, organizovaće se zajednički razgovor sa svim umetnicima, kako bi se analizirala iskustva, mogućnosti i učinak tokom proces rada. Drame najboljih biće predstavljene kroz javna čitanja, a projekat NADA će podržati i sudelovati u eventualnoj produkciji ovih dela u Narodnom pozorištu i drugim beogradskim pozorištima.

Projekat NADA inače ne radi samo na razvoju mladih dramskih pisaca kod nas već obuhvata i radove na prevođenju britanskih novih drama na srpski jezik, ali i srpskih novih drama na engleski. Takođe se bavi organizovanjem različitih panel diskusija u kojima su dosad učešće uzimali poznati beogradski pozorišni umetnici, kritičari, studenti…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.