U trendu

Nadežda Petrović nacionalna heroina veća od života i umetnosti

BEOGRAD – Izložbu „Nadežda Petrović. Modernost i nacija“ povodom 150. godišnjice rođenja znamenite srpske slikarke otvorila je večeras u Narodnom muzeju Srbije ministarka kulture Maja Gojković.

Izložba je otvorena povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, a trajaće u Velikoj galeriji Narodnog muzeja do 15. aprila.

Gojković je pred brojnim zvanicama rekla da je Nadežda Petrović bila odvažna ličnost koja je „autentičnim stvaralačkim pristupom integrisala srpsko slikarstvo u moderne evropske tokove“ .

Prema njenim rečima, Nadežda Petrović je „formirala osobeni stil i postala inspiracija savremenicima i uzor budućim generacijama“.

„Petrović je bila daleko više od vrhunskog slikara: humanista, istinski patriota, jedan od osnovač Kola srpskih sestara. U najtežim trenucima po srpsku državu bila je uz svoj narod i vojsku. Cena koju je platila bila je najskuplja – sam život“, naglasila je Gojković.

Kuda bi je odveo nepresušni talenat koji je tek trebalo da iskaže u punom sjaju?, zapitala je Gojković.

Podsetivši da je njeno ministarstvo iniciralo da UNESKO u svoj kalendar uvrsti obeležavanje 150. rođendana Nadežde Petrović, ministarka je pomenula da će tim povodom u sedištu te organizacije i Kulturnom centru Srbije u Parizu biti upriličene posebne dokumentarne izložbe o njenom stvaralaštvu.

Gojković je naglasila da se proslavi priključio i slikarkin rodni grad Čačak.

Program prve srpske prestonice kulture Čačka obuhvatiće konzervaciju i restauraciju skuplture Nadežde Petrović, delo vajara Ivana Meštrovića i predstavljanje njenih crteža koji se čuvaju u Narodnom muzeju, podsetila je ministarka.

„Čuvajući uspomenu na jednu od naših najvećih umetnica Ministarstvo, Narodni muzej i svi drugi doprinose jačanju svesti o značaju kulturnog nasleđa. U njemu posebno mesto zauzima Nadežda Petrović“, naglasila je Gojković.

Navela je i da je velika umetnica pokazala da nacionalno i avangardno nisu suprostavljene kategorije.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković je istakla da jNadežda Petrović naša velika umetnica, da njeno slikarstvo inspiriše i da je izložba prilika za sve da se „još bolje upoznaju i zavole našu Nadeždu“.

Napomenula je da će nakon Beograda tokom ove godine domaćini izložbe biti i Galerija Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki, Muzej Savremene umjetnosti Republike Srpske, Umetnička galerija Nadežda Petrović i Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Na izložbi su predstavljena dela iz zbirke Narodnog muzeja, kao i iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

Autori izložbe Lidija Merenik i Igor Borozan su uz podršku muzejskog savetnika Evgenije Blanuše i kustosa Jasmine Cukić predstavili likovni opus Nadežde Petrović kroz hronološko-tematske celine.

U svom obraćanju Merenik je primetila da je
moderna u srpskom slikarstvu generisana zahvaljujući genijalnom delovanju Nadežde Petrović od 1905, a koja postiže vrhunac u ostvarenjima pariske i post-pariske faze između 1910. i 1914. godine.

Prema njenim rečima Srbija je centralna tačka ideološkog i umetničkog delovanja Nadežde Petrović, koja je „gonjena sopstvenom impulsivnošću otišla ispred umetnosti svoje sredine“.

Merenik je ocenila da je Nadežda Petrović bila nacionalna heroina veća od života i umetnosti i utemeljiteljka moderne umetnosti 20. veka u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar