U trendu

Nagrada “Biblios” Peri Zubcu za celokupno stvaralaštvo

OBRENOVAC – Stručni žiri književne nagrade “Biblios” koju je ustanovila Biblioteka “Vlada Aksentijević” u Obrenovcu, odlučio je danas da se to priznanje za 2020. godinu dodeli poznatom pesniku Peri Zubcu za celokupno stvaralaštvo.

Četvoročlani žiri je radio u sastavu – Miladin Tošić, predsednik i stalni član žirija, Ivan Jegorović, dramski pisac, Sanja Tatomir, predstavnica izdavačke kuće “Vulkan” i Vukašin Ljuština, direktor biblioteke „Vlada Aksentijević“.

Između više pristiglih predloga, žiri se jednoglasno odlučio da ovogodišnji laureat bude Pero Zubac, jedan od najznačajnijih pesnika sa prostora bivše Jugoslavije, koji je zadužio literaturu i kulturu celokupnog Balkana.

Širem auditorijumu nagrađeni pesnik je ostao u sećanju kao urednik popularnih emisija za decu “Muzički tobogan” i “Fazoni i fore”.

Pored literarnog stvaralaštva, Zubac je bio jedan od najpoznatijih urednika raznih književnih časopisa – studentski list “Indeks”, “Polja” iz Novog Sada, zagrebački “Polet”, skopska “Misle”, “Detinjstvo” Zmajevih dečjih igara i magazin za decu “Vitez” iz Beograda.

Kako navode iz žirija, generacije pamte i citiraju stihove Zubca iz čuvene ljubavne poeme “Mostarske kiše”, ali i mnoge druge stihove kao neizbežan deo svake antologije jugoslovenske i srpske književnosti.

Zubac je jedan od najprevođenijih srpskih pesnika.

Književna nagrada “Biblios” se dodeljuje od 1990. godine domaćem autoru za najuspešniju knjigu u protekloj godini, za jedan deo ili za celokupno stvaralaštvo autora.

Tu nagradu je osnovala Biblioteka “Vlada Aksentijević” u Obrenovcu, a do sada je dodeljena veoma značajnim srpskim književnicima: Matija Bećković, Branislav Petrović, Momo Kapor, patrijarh Pavle, Milovan Danojlić, Miladin Tošić i drugi.

Nagrada će biti svečano uručena onda kada se za to steknu neophodni epidemiološki uslovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.