U trendu

Nagrada Kočićeva knjiga pripala Mihailu Pantiću

BEOGRAD – Nagrada „Kočićeva knjiga“ za celokupno stvaralaštvo dodeljana je za 2022. godinu književniku Mihailu Pantiću, saopštila je danas Zadužbina „Petar Kočić“ Banjaluka- Beograd.

Žiri u kome su književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković doneo je odluku jednoglasno, a nagrada će Pantiću biti svečano uručena u martu u Beogradu, kaže se u saopštenju.

Vukolić je ocenio da je Pantić „jedno od najznačajnijih imena našeg književnog prostora, i zašto ne reći i evropskog“, i da je svojim celokupnim višedecenijskim književnim radom „na najbolji način obeležio protekli period u srpskoj književnosti“.

U saopštenju se podseća da je Pantić objavio preko 50 knjiga priča, književnih kritika, eseja i sastavio nekoliko značajnih antologija, što ga svrstava red naših najčitanijih savremenih pisaca i najznačajnijih pripovedača.

„Kanonskom antologijom srpske pripovetke u tri toma, koja obuhvata ukupnu istoriju srpskog pripovedanja, Pantić je odredio estetičke domete srpske pripovetke. On je uveo nov aksiološki metod vrednovanja koji zahteva visoke estetičke standarde“, naveo je Vukolić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.