U trendu

Nagrada Zlatni suncokret za roman Milice Vučković

NOVI SAD – „Zlatni suncokret“ za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2021. godini dobila je Milica Vučković za roman „Smrtni ishod atletskih povreda“ u izadnju Buke, a nagrada će joj biti uručena 25. februara na svečanosti u Beogradu, saopštila je danas kompanija Vital.

Kako je navedeno, Vučković je 25. Vitalovu nagradu, koja se dodeljuje u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, dobila većinom glasova žirija kog su činili predsednik Vladimir Gvozden, Dragan Jovanović Danilov i Dragan Babić.

Gvozden i Jovanović su glasali za Vučković, dok se Babić opredelio za zbirku priča Danila Lučića „Sazrevanje modrica“, a u užem izboru za „Zlatni suncokret“ bili su i pesnička zbirka „Uradi sam“ Dejana Aleksić, „Španska čizma“ Vladimira Kopicla i naučno-publicistička knjiga „Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog“ Gorane Raičević.

„Među uspelim književnim ostvarenjima u ovoj godini u različitim žanrovima, roman ‘Smrtni ishod atletskih povreda’ se izdvaja zbog smelosti da se otisne u sfere vrlo složenih pitanja struktura i vrednosti našeg sveta u kojem su uloge unapred raspodeljene, a odgovornosti su, kao po nekakvoj nužnosti, uvek ili previše često prebačene na pogrešne adrese“, kaže se u odluci.

Žiri je ocenio da je, kao u pripoveci „Zlostavljanje“ Ive Andrića, „posebna vrlina Vučković velika moć stvaranja napete atmosfere unutar koje junakinja doživljava niz mučnih iskustava“.

„Roman u najboljim trenucima dotiče suštinsko pitanje zatrovanih odnosa među ljudima. Kako je moguće da se tako nešto uprkos svim racionalnim argumentima i mnogobrojnim ‘mudrim’ savetima događa? Gde je granica prepoznavanja nasilja i manipulacije i u kojoj tački je moguće prekinuti proces postajanja žrtvom?“, naveo je žiri.
Kako je ocenjeno, čitalac će u romanu Vučković naići na „zavodljivo štivo koje će uzdrmati okamenjene predstave“, a u prosečnoj junakinji, koja je smeštena unutar turobne svakodnevice Beograda i gastarbajterskog izleta u Nemačku, „prepoznaćemo nešto blisko, već viđeno, glasove u nama i oko nas koje potiskujemo, odbacujemo i, u srećnim slučajevima, prevazilazimo“.

„Pred nama je snažna, uverljiva, direktna i provokativna priča bez iluzija, u prvom licu u kojoj je odbačena svaka patetika. ‘Smrtni ishod atletskih povreda’ je drugačija knjiga jedne pomaljajuće romaneskne književnosti koja se ispisuje sa svešću o propasti svih utopija“, ocenio je Vitalov žiri.

Vučković je završila slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde brani doktorat i radi kao saradnik, a do sada je kao psisateljica objavila zbirku kratkih priča „Roj“(2014) i roman „Boldvin“ (2018).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar