U trendu

Nagrade za idejno rešenje Muzeja savremene umetnosti

BEOGRAD – Rezultati javnog arhitektonskog konkursa za idejno rešenje paviljona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji su raspisali ova institucija i Udruženje arhitekata Srbije, objavljeni su danas, a odabrana rešenja predstavljaće osnov za izradu projektne dokumentacije za potrebe njene dalje realizacije, kao i same realizacije projekta i datih sadržaja, saopšteno je danas iz MSUB.

Žiri u sastavu arhitekte Miloša Komlenića, direktorke MSUB Marijane Kolarić, prof. Dubravke Đukanović, dr arh. Milorada Mladenovića i arh. Nade Jelić doneo je jednoglasnu odluku da prva nagrada bude dodeljena autorskom radu Branka Stanojevića i saradnicima Ani Komnenić, Dimitriju Preliću i Andrei Stanković.

Druga nagrada pripala je beogradskom arhitektonskom studiju “AKVS arhitektura“.

Treće mesto zauzeo je rad autora Zorana Dmitrovića i projektanata Marije Radojlović, Marije Bjelić, Tamare Nešić, Nikole Abramovića i Nenada Blagojevića, rađen u okviru “Normotic Beograd“.

Po rečima predstavnika MSUB, Udruženje arhitekata Srbije je kao sprovodilac konkursa do predviđenog roka dobilo ukupno 22 konkursna rada.

Konkursnim zadatkom se sadržaji razvrstavaju u dve programske celine koje bi se realizovale u dve odvojene faze: prvu celinu predstavlja paviljon sa komercijalnim sadržajima muzeja podeljenim na ugostiteljstvo i turizam, a drugu celinu čini magacinski prostor u smislu dopune ili proširenja postojećih kapaciteta Muzeja.

Kako navode organizatori, konkursno rešenje trebalo je da afirmiše savremene tendencije u arhitekturi, oblikovanju i uređenju javnih gradskih prostora i uvrsti savremena programska i pejzažna uređenja slobodnih i zelenih površina u skladu sa potrebama postojećih i ovim konkursom planiranih sadržaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.