Nagrade „Zlatni pečat“ Šijanu, Jakšiću, Zelenoviću

BEOGRAD – Direkcija Jugoslovenske kinoteke objavila je danas dobitnike tradicionalne nagrade „Zlatni pečat“ za 2021. godinu, koje će biti dodeljene 6. juna na Dan kinoteke.

Poznati filmski reditelj Slobodan Šijan, autor kultnih filmova “Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug” i “Davitelj protiv davitelja” nagradu dobija za doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji.

Proslavljeni režiser i pisac knjiga o filmu, jedno vreme je bio direktor Jugoslovenske kinoteke.

Za doprinos srpskoj i jugoslovenskoj kinematografiji, “Zlatni pečat” će primiti direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo.

Radoslav Rale Zelenović, kulturni poslenik, filmski radnik, direktor Festivala evropskog filma na Paliću i bivši dirrektor Kinoteke, nagradu će dobiti za dugogodišnji doprinos razvoju Jugoslovenske kinoteke. Dobitnici Plakete su između ostalih – Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i filmski kritičar, diplomirani filmski i TV producent – za doprinos obogaćivanju tehničke zbirke Jugoslovenske kinoteke i dugoj afirmaciji sedme umetnosti.

Dejan Dabić, urednik filmskog programa Kulturnog centra u Nišu i filmski kritičar, plaketu će primiti za dugogodišnju saradnju na izdavačkoj delatnosti Kinoteke, kao i takođe afirmaciji sedme umetnosti.

Plaketu će dobiti i novinarka Miona Kovačević sa portala „Nova.rs“, za dugogodišnju afirmaciju filmske umetnosti u medijima na način koji podrazumeva istraživanje, tačnost i novinarsku etiku.

Petar Durović, kinooperater Arhiva Jugoslovenske kinoteke, plaketu će primiti za dugogodišnju uspešnu saradnju i predan rad u toj ustanovi kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.