U trendu

Nagrađeni đaci koji su predložili najlepšu srpsku reč

BEOGRAD – Društvo za srpski jezik i književnost Srbije danas je uručilo nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su predložili da u Izboru za najlepšu reč srpskog jezika bude pobednička reč – praskozorje.

Na svečanosti na Filološkom fakultetu u Beogradu diplome i jednotomni „Rečnik srpskog jezika“ Matice srpske dobili su Una Savić, Bogdan Petrović, Aleksandra Marković, Relja Jarkovački, Violeta Todosijević, Petra Milivojević, Bogdan Nikolić, Jana Prekić i Katarina Zarić, dok je Sofija Nenadić bila odsutna.

Na konkurs Društva i Katedre za srpski jezik Filološkog fakulteta u okviru manifestacije „Mart mesec srpskog jezika“ stiglo je 950 predloga za najlepšu reč iz Srbije i dijasporem, o tome koja je reč najlepša odlučivali su profesorke Filološkog fakulteta Rajna Dragićević i Vesna Lompar, koja je i predsednica Društva, kao i asistentkinja Vesna Nikolić.

Dragićević je u ime komisije čestitala dobitnicima, naglasivši da su pobednici svi koji su se prijavili i poslali reč za koju su mislili da je najlepša po značenju, zvučenju ili simbolici.

Prema njenim rečima, deset učenika od četvrtog razreda osnovne do četvrtog srednje škole, odlučilo se za „praskozorje“ što pokazuje da je ta reč za različite generacije bila „važna i lepa“.

„I po načinu tvorbe reč praskozorje je prilično složena. Nastala je složeno izvedenom tvorbom po svom zvučenju po onomatopeji glagola praskati, koji se nalazi u osnovi ta reč zaista zaslužuje posebnu pažnju. Zato ni ne čudi činjenica da je pesnici koriste“, rekla je Dragićević.

Dekan Filološkog Fakulteta Iva Draškić Vićanović podržala je odluku da praskozorje bude najlepša srpska reč i čestitala je učenicima, dok je upravnik katedre za srpski jezik Aleksandar Milanović izbor ocenio kao divnu akciju koja je sprovedena veoma lepo i koja je „ođeknula u svim sferama srpske kulture“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar