U trendu

Najava „Četvrtog čoveka“

Iz noći u noć, u prizemnom stanu u Hadži Prodanovoj ulici na Vračaru privodi se kraju snimanje srpskog trilera „Četvrti čovek“ u režiji Dejana Zečevića („Kupi mi Eliota“, „TT Sindrom“). Glavni akteri ovog filma biće Nikola Kojo, Bogdan Diklić, Marija Karan, Dragan Nikolić, Feđa Stojanović, Semka Sokolović Bertok. Premijera filma je zakazana za jun na Nacionalnom festivalu u Novom Sadu.
Ovaj peti Zečevićev dugometražni film biće triler, žanr koji se kod nas veoma retko snima. Uz poštovanje žanrovskih konvencija, reditelj je napravio priču koja sadrži delove naše svakodnevica, ali koja neće biti inscenacija američkog filma. Kada se, uostalom, pogleda stanje države u kojoj živimo, stiče se utisak da krimi priča i te kako može da naiđe na dobar odziv kod domaće publike. Savremeni trileri odlikuju se pre svega brzim ritmom, prateći vreme u kojem živimo. Tako će biti i sa Zečevićevim „Četvrtim čovekom“, kojeg pre svega karakteriše noarovski pristup, budući da postoji snažna veza sa filmovima ovog žanra iz perioda 40-ih i 50-ih godina prošlog veka. To, međutim, ne znači da kao inspiracija najviše i isključivo figuriraju američki filmovi. Kako sam reditelj kaže, na njega je veliki uticaj izvršio francuski film, a inspiracija i reference su sve one stvari koje čovek ima u glavi pre pisanja scenarija. Čak i sam naziv filma asocira na čuveno noarovsko ostvarenje Kerola Rida „Treći čovek“. Kao i u slavnom prethodniku, očekuje se da će i ovaj domaći film imati dosta obrta, elemenata koji se mogu svrstati u kategoriju zavere, što je opet deo naše svakodnevice.
Kao i do sada, Zečević prikazuje Beograd, ali se trudi da ga prikaže u jednom drugačijem svetlu. Snimanje filma u Srbiji danas je samo po sebi izuzetan poduhvat jer se ne zna ni da li će film imati gde da se prikaže. Trebalo bi da budemo optimisti i da se nadamo da će, bar kada je o filmu reč, stvari vremenom ipak krenuti nabolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.