U trendu

Najbolja dečja knjiga

Dragomir Ćulafić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Gordana Brajović“ za najbolju knjigu za decu objavljenu između dva Festivala poezije i dečjeg stvaralaštva, kulturne manifestacije koja se tradicionalno održava u Aleksincu. Ćulafić je nagrađen za roman „Ringišpil u mojoj glavi“, u izdanju „Narodne knjige“.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri kojim je predsedavao Pero Zubac, a u kojem su bili Slobodan Stanišić, Milivoje Jovanović, Jovan Kesar, Dragan Bogutović, Ivan Matijević i Marina Biorac, uz obrazloženje da je posredi roman o odrastanju, sa savremenom tematikom, koji, govoreći o mladima, opisuje doba prvih nemira. U najuži izbor ušle su knjige: „Srećni siromah“ Tiodora Rosića, „Mojih šest ljubimaca“ Vere Arsenović, „Priče sa reke“ Pera Solara i „Kao prepariran“ Jova Čulića. Žiri je prilikom odlučivanja posebno izdvojio knjigu „Krila vitezova“, sa stihovima petorice pesnika (Ljubivoja Ršumovića, Dušana Trifunovića, Pere Zupca, Moše Odalovića i Nedeljka Popadića), ali je nije uvrstio u konkurenciju, jer su trojica od zastupljenih poeta već dobila nagradu.

Nagrada će laureatu biti uručena 6. maja, u okviru manifestacije „Dani poezije i dečjeg stvaralaštva – Gordana Brajović“ u Aleksincu.

Prema ustaljenoj tradiciji, nagrađeni su i najbolji učenički radovi: u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole prvu nagradu dobio je Danijel Lazić iz Svrljiga, od petog do osmog razreda prvonagrađena je Ana Brajković iz Užica, a među srednjoškolcima je prvu nagradu odneo Vladan Lazić, takođe iz Svrljiga. Posebne pohvale žirija dobile su gimnazija „Ćirilo i Metodije“ iz Dimitrovgrada i osnovna škola „Arčibald Rajs“ iz Beograda, a podsticajne pohvale da nastave sa daljim poetskim stvaralaštvom primile su Nevena Stošić i Violeta Nikolajević, učenice pomenutih škola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.