U trendu

Najbolja predstava Novosadskih pozorišnih igara: Gredina soba

Grand pri nagradu za najbolju predstavu „Novosadskih pozorišnih igara“ žiri je dodelio predstavi „Gerdina soba“, u produkciji Osobnjak teatra iz Sankt Peterburga u Rusiji, saopšteno je danas.

U obrazloženju žirija se navodi da je predstava „Gerdina soba“ u svim segmentima ujednačena, kao i da je pokazala mogućnosti lepote teatarske bajke objedinjavajući sve komponente važne za kvalitet jedne predstave kao što su svetlo, muzika, gluma i režija.

Nagradu za najbolju režiju dobila je Jana Tumina za „Gerdinu sobu“, a najbolja glumačka bravura pripala je Alisi Oleinik za ulogu Gerde.

Prema oceni žirija, Alisa Oleinik je pokazala majstorstvo vrhunske transformacije, animacije, vladanja telom, pokretom i prostorom.

Predstava „Gerdina soba“ dobila je još dve nagrade.

Nagrada za scenografsko ostvarenje dodeljena je Kiri Kamalidinovoj, dok je nagrada za kostimografsko ostvarenje pripala Anisi Kornidovoj.

Nagradu za majstorstvo animacije žiri je dodelio Ireni Bausović Tomljanović za više uloga u predstavi „Kafe kraljevstvo“, u produkciji Kazališta lutaka iz Zadra, dok je za više uloga u istoj predstavi nagradu „Budućnost glume“ dobio Dominik Karakašić.

Specijalnu nagrada za kolektivnu igru žiri je dodelio ansamblu predstave „Tihi dečak“, u produkciji Pozorišta za decu u Kragujevcu, dok je specijalnu nagradu za originalni rediteljski pristup temi dobio Tin Grabnar za režiju ove predstave.

Specijalnu nagradu za inovativnost žiri je dodelio Sandrini Lindgren i Išmailu Falkeu za predstavu „Nevidljive zemlje“, u produkciji „Livsmeldet“ (Grus Grus Teatar) iz Turkua u Finskoj.

Žiri su činili reditelj Biserka Kolevska, producent Miran Hajoš i glumac Slobodan Ninković, a sve odluke doneli su jednoglasno.

Na prvom medjunarodnom festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Novosadske pozorišne igre“, u periodu od 7. do 15. maja, odigrano je 11 predstava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.