U trendu

Najbolji austrijski film „Sada ili sutra?“ na festivalu u KG

KRAGUJEVAC – Najbolji film na 5. Šumadijskom internacionalnom filmskom festivalu debitantskog filma (ŠIFF) iz Kragujevca je „Sada ili sutra“ (Jetzt oder morgen) rediteljke Lise Veber, javili su iz direkcije tog festivala.

U konkurenciji dva domaća (“Ajvar” i “A.S. (25)”) i pet filmskih ostvarenja iz inostranih kinematografija, nagrađeni film izabran je na osnovu glasova publike za najbolji na celoj smotri, koja je završena u nedelju veče.

Film prati sudbinu Klaudije i njene porodice koja živi u Beču, u teškim socijalnim uslovima, bez posla i perspektive, tokom pune tri godine.

Sniman u formi sličnoj rijaliti programu, film ilustruje šta se dešava kada se naizgled ništa ne događa.

Novčana nagrada u iznosu od 60.000 dinara, obezbeđena sredstvima Filmskog centra Srbije, biće uručena rediteljki za njeno debitantsko filmsko ostvarenje.

Peto izdanje ŠIFF održano je u Kragujevcu od 18. do 20. decembra, tradicionalno i digitalno, odnosno prvi put je publika mogla da prati program u sali Pozorišta za decu na standardan način, ali i onlajn putem zvaničnog internet sajta Festivala www.siff.rs .

Tokom tri festivalska dana, na programu su bili debitantski filmovi iz Austrije, Ukrajine, Francuske i Srbije, kao i četiri predavanja koja su na zanimljiv način predstavila šta je sve važno za nastanak filma.

ŠIFF je prepoznatljiv i po aktivnoj interakciji sa publikom i komunikaciji između stvaraoca filma i gledalaca, tako je bilo i ove godine, samo što je prateći program u okviru koga je publika mogla da postavlja pitanja, održan digitalno.

Solidarnost sa svojim sugrađanima koji su posebno ugroženi, organizatori festivala su odmah zdušno pokazali na delu, i tako su odlučili da 5. ŠIFF bude humanitarnog karaktera.

Ulaz na sve projekcije, kao i praćenje on-line programa bio je besplatan uz donaciju za hrabre momke Mihajla i Dimitrija Kragovića, obolele od teške bolesti.

Ove godine, Šumadijski festival debitantskog filma organizuje „Art Kvart“ sa saradnicima iz Pozorišta za decu u Kragujevcu.

Peti ŠIFF su podržali: Grad Kragujevac, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Francuski institut za kulturu i Austrijski kulturni forum.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.