Najbolji filmovi 4 regionalna festivala dostupni onlajn

BEOGRAD – Pobedniฤki filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN), biฤ‡e prikazani od 6. do 15. maja na proleฤ‡nom izdanju ovih festivala onlajn, na poznatoj platformi โ€žOndemand.kinomeetingpoint.baโ€œ.

U programu su ฤetiri nagraฤ‘ena filma: โ€œVelika slobodaโ€ Sebastijana Majzea (Nemaฤka, Austrija), โ€œOazaโ€ Ivana Ikiฤ‡a (Srbija, Holandija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Francuska), โ€œ107 majkiโ€ Petera Kerekeลกa (Slovaฤka, ฤŒeลกka, Ukrajina) i โ€œฤŒuvar brata svogaโ€ Ferita Karahana (Turska).

Filmovi ฤ‡e biti dostupni online od 6. do 15. maja na sledeฤ‡oj stranici : https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.

Poznati film โ€œVelika slobodaโ€ je osvojio nagradu โ€žSrce Sarajevaโ€œ za najbolji film Sarajevo Film Festivala 2021, Zlatna kolica za najbolji film Zagreb Film Festivala i Specijalno priznanje Festivala autorskog filma.

Domaฤ‡e ostvarenje โ€œOazaโ€ i srpski kandidat za Oskara je nagraฤ‘en Velikom zlatnom mimozom za najbolji film na FFHN (Crna Gora) i Zlatnim kolicima za najbolji film ZFF (Hrvatska), a film โ€œ107 majkiโ€ je osvojio Specijalno priznanje na FAF-u u Beogradu.

Film โ€œฤŒuvar brata svogaโ€ osvojio je nagradu publike za najbolji film Mreลพe festivala Jadranske regije โ€žAdriatic Audience Awardโ€œ, zahvaljujuฤ‡i glasovima publike na sva ฤetiri festivala.

Uz filmove ฤ‡e kao bonus sadrลพaj na platformi biti dostupni i razgovori sa autorima filmova.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala prvi put su se kao Mreลพa festivala Jadranske regije udruลพila ฤetiri vodeฤ‡a filmska festivala iz ฤetiri zemlje, istog govornog podruฤja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora).

Nakon zajedniฤkog programa koji su kreirali selektori ova ฤetiri festivala, publika je izabrala najbolji film ovog programa, a to je โ€œฤŒuvar brata svogaโ€, koji ฤ‡e zahvaljujuฤ‡i osvojenoj nagradi publike od 23. maja biti u bioskopima ลกirom bivลกe Jugoslavije.

Mreลพa festivala Jadranske regije podrลพana je iz programa โ€žKreativna Evropa – MEDIAโ€œ.

Festival autorskog filma Beograd (FAF) je osnovan 1994. godine sa ciljem da domaฤ‡oj publici predstavi najbolja savremena, umetniฤka filmska ostvarenja, drugaฤija su od veฤ‡ine filmova sa redovnog kino reperotoara – ne teลพe pukoj zabavi, veฤ‡ traganju za dubljom, realnijom i kompleksnijom slikom danaลกnjeg sveta i ฤoveka.

Pred kraj ฤetvorogodiลกnje opsade Sarajeva, 1995. godine Obala Art Centar pokreฤ‡e Sarajevo Film Festival.

Viลกe od 25 godina kasnije SFF je izrastao u meฤ‘unarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistoฤne Evrope (Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdลพan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grฤka, Gruzija, Maฤ‘arska, Severna Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska, Ukrajina).

Zagreb Film Festival (ZFF) jedna je od centralnih i najposeฤ‡enijih kulturnih manifestacija i samim tim najveฤ‡i meฤ‘unarodni filmski festival u Hrvatskoj.

Odrลพava se tokom novembra u Zagrebu i publici predstavlja najbolje od novije nezavisne meฤ‘unarodne i domaฤ‡e filmske produkcije.

Filmski festival Herceg Novi (FFHN) je najznaฤajniji festival u Crnoj Gori i odrลพava se veฤ‡ viลกe od tri decenije.

Meฤ‘unarodni program posveฤ‡en je takmiฤarskim selekcijama regionalnih dugometraลพnih ostvarenja, dokumentarnih i studentskih filmova.

Glavni cilj FFHN je da promoviลกe regionalnu i svetsku kinematografiju, posebno otvarajuฤ‡i prostor za autore koji neguju autentiฤan umetniฤki senzibilitet, hrabar pristup druลกtvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.