U trendu

Najbolji filmovi 4 regionalna festivala dostupni onlajn

BEOGRAD – Pobednički filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN), biće prikazani od 6. do 15. maja na prolećnom izdanju ovih festivala onlajn, na poznatoj platformi „Ondemand.kinomeetingpoint.ba“.

U programu su četiri nagrađena filma: “Velika sloboda” Sebastijana Majzea (Nemačka, Austrija), “Oaza” Ivana Ikića (Srbija, Holandija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Francuska), “107 majki” Petera Kerekeša (Slovačka, Češka, Ukrajina) i “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana (Turska).

Filmovi će biti dostupni online od 6. do 15. maja na sledećoj stranici : https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/.

Poznati film “Velika sloboda” je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji film Sarajevo Film Festivala 2021, Zlatna kolica za najbolji film Zagreb Film Festivala i Specijalno priznanje Festivala autorskog filma.

Domaće ostvarenje “Oaza” i srpski kandidat za Oskara je nagrađen Velikom zlatnom mimozom za najbolji film na FFHN (Crna Gora) i Zlatnim kolicima za najbolji film ZFF (Hrvatska), a film “107 majki” je osvojio Specijalno priznanje na FAF-u u Beogradu.

Film “Čuvar brata svoga” osvojio je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije „Adriatic Audience Award“, zahvaljujući glasovima publike na sva četiri festivala.

Uz filmove će kao bonus sadržaj na platformi biti dostupni i razgovori sa autorima filmova.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora).

Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori ova četiri festivala, publika je izabrala najbolji film ovog programa, a to je “Čuvar brata svoga”, koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi publike od 23. maja biti u bioskopima širom bivše Jugoslavije.

Mreža festivala Jadranske regije podržana je iz programa „Kreativna Evropa – MEDIA“.

Festival autorskog filma Beograd (FAF) je osnovan 1994. godine sa ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena, umetnička filmska ostvarenja, drugačija su od većine filmova sa redovnog kino reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, realnijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka.

Pred kraj četvorogodišnje opsade Sarajeva, 1995. godine Obala Art Centar pokreće Sarajevo Film Festival.

Više od 25 godina kasnije SFF je izrastao u međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope (Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Gruzija, Mađarska, Severna Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska, Ukrajina).

Zagreb Film Festival (ZFF) jedna je od centralnih i najposećenijih kulturnih manifestacija i samim tim najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj.

Održava se tokom novembra u Zagrebu i publici predstavlja najbolje od novije nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije.

Filmski festival Herceg Novi (FFHN) je najznačajniji festival u Crnoj Gori i održava se već više od tri decenije.

Međunarodni program posvećen je takmičarskim selekcijama regionalnih dugometražnih ostvarenja, dokumentarnih i studentskih filmova.

Glavni cilj FFHN je da promoviše regionalnu i svetsku kinematografiju, posebno otvarajući prostor za autore koji neguju autentičan umetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.