U trendu

Najbolji filmovi sa „Slobodne zone“ na turneji po Srbiji

BEOGRAD – Filmovi premijerno prikazani u okviru 16. Festivala „Slobodna zona“ biće prikazani na turneji
u više gradova Srbije.

Posle prikazivanja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu sedam filmova koji su po izboru publike i selektora festivala, održanog od 5. do 10. novembra 2020. biće premijerno prikazani u okviru „Turneje Slobodna zona“ i u ostalim gradovima Srbije, u saradnji sa lokalnim organizacijama i kulturnim centrima, najavili su iz Slobodne zone.
Krupanj je jedno od mesta u kojima je Turneja održana po prvi put ove godine i program je ispraćen odličnim reakcijama publike.

Pored Krupnja, Turneja se trenutno realizuje u Zrenjaninu, Obrenovcu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Osečini, uskoro kreće u Kanjiži i Jagodini, a u toku leta i publika u ostalim gradovima po Srbiji (Gornji Milanovac, Žabalj, Kruševac, Subotica, Zaječar i mnogi drugi) biće u prilici da uživa u filmovima sa Slobodne zone.

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima, a kao i svake godine, svi filmovi na Turneji biće besplatni.

U okviru Turneje naći će se „Undine“, jedan od najgledanijih filmova onlajn dela prošlogodišnjeg festivala.

Reditelj filma je Kristijan Pecold, jedan od najpoznatijih savremenih nemačkih filmskih umetnika.

Film „Undine“ postavlja pitanje da li je potraga za pravom ljubavi zapravo samo mit. Možda se zbog toga i glavna junakinja zove Undine, poput vodenih nimfi, mitoloških bića…

Glavnu ulogu u filmu igra Paula Ber, koja je za istoimenu ulogu u „Undine“ dobila Srebrnog medveda na Berlinalu i nagradu Evropske filmske akademije za najbolju glumicu.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i dobitnika Nagrade publike Slobodne zone, dokumentarni film „U slavu kraljici“ koji govori o četiri šahistkinje iz Gruzije koje donose revoluciju u ženskom šahu širom cele planete i postaju sovjetske ikone ženske emancipacije tokom hladnog rata.

Takođe, će se prikazivati politički triler, španski igrani film „Pad kralja“ koji prati priču o Manuelu Lopezu – Vidalu omiljenom političaru u svom regionu, koji ima sve.

Reditelj ovog filma je poznati Rodrigo Sorogojen.
Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i uzbudljiv iranski film Jalda, noć za oproštaj koji govori o 22-godišnjoj Mirijam kojoj samo gostovanje u iranskom TV rijalitiju može da sačuva život i oslobodi je smrtne kazne.

Drugi dokumentarac koji će publika Turneje imati priliku da pogleda jeste optimistični film „Lepši svet“, film koji traga za odgovorima na pitanja kako treba da izgleda dobar i uspešan život i da li je drugačiji način života uopšte moguć.

Takođe, mlađa publika (14+), ali i starija koja uživa u tinejdžerskim filmovima, moći će da pogleda filmove Sune – dečak za sve i Roka, devojčica koja će spasiti svet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.