Najveći i najbrži rover NASA sve bliži Marsu

VAŠINGTON – Posle sedmomesečnog putovanja od 470 miliona kilometara, najveći, najbrži i najmoćniji rover NASA „Persevirens“ (Istrajnost) približava se dugo očekivanom sletanju na crvenu planetu.

Rover od 2,7 milijardi dolara, koji treba da sleti na Mars sutra u 21.55 časova po našem vremenu, predstavlja najnoviji i najambiciozniji napor NASA da pronađe dokaze o životu na Marsu.

Iako je to sada neplodno mesto ledenih dina, peščanih pijavica, mrtvih vulkana i hladnih vetrova, naučnici veruju da je Mars u dalekoj prošlosti možda bio relativno topao svet pogodan za hemiju života, piše Vols Strit Džurnal.

„Persevirens će pokušati da odgovori na vekovno pitanje koje je generacijama izmicalo čovečanstvu da li je život ikada postojao negde drugde izvan naše planete“, rekao je Tomas Curbuhen, saradnik administratora za naučnu misiju svemirske agencije iz Vašingtona.

Tokom svoje dvogodišnje misije, Persevirens će lutati površinom i tražiti tragove organske materije, što bi moglo biti dokaz praiskonskih mikroba ili drugih jednostavnih oblika života.

Druga mesta u Sunčevom sistemu, od vrelih oblaka Venere do zaleđenih okeana meseca oko Jupitera i Saturna, takođe mogu imati potencijal za život. Ali ta mesta se smatraju još nepristupačnijim od Marsa, zaključuje Vols Strit Džurnal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.