U trendu

Nakon restauracije, za javnost ponovo otvoren dom Vetija u Pompeji

NAPULJ – Kuća Vetija, dom dvojice oslobođenih robova u Pompeji, ponovo se otvara kao muzej za javnost, preneo je danas britanski Gardijan.

Veruje se da je kuća sagrađena u drugom veku pre nove ere, a ponovo je otvoren nakon više godina složenog procesa restauracije.

Kuća se nalazi u nekadašnjoj bogataškoj četvrti Pompeje i bila je u vlasništvu Aulija Vetija Restitutusa i Aulija Vetija Konvive, koji su se obogatili trgovinom vina nakon što su oslobođeni ropstva.

Direktor areheološkog parka Pompeje Gabrijel Zuhtrigel kaže da su teorije u prošlosti sugerisale da su dvojica muškaraca bila braća, ali je verovatnije da su se upoznali dok su bili robovi i da su imali istog gospodara, koji se zvao Aulije Veti.

„Da su bili iz iste porodice, prva dva imena bila bi im različita, a imali bi isto prezime. Bilo je neuobičajeno imati biološku braću i sestre koji su bili robovi pa potom oslobođeni, jer su porodične veze prekidane jednom kad čovek postane rob. Restitus je tipično ime koje se davalo oslobođenom robu“, rekao je Zuhtrigel.

Dvojica bivših robova su stekla bogatstvo trgujući vinom i svoj dom ispunili umetničkim predmetima i freskama, a među najupečatljivijim je ona na ulazu u kuću, koja prikazuje boga plodnosti i izobilja Prijapa sa velikim falusom koji balansira na vagi pored torbe pune novca, što se smatra da simbolizuje bogatstvo koje su bivši robovi stekli.

U unutrašnjosti kuće nalazi se dekorativni panel visine 15 centimetra koji se prostirao duž zida sobe za koju se veruje da je bila trpezarija, a na kojem su prikazani kupidoni koji prave parfem ili prodaju vino, kao i razna božanstva.

Veruje se da je mala soba ispunjena erotskim freskama u blizini kuhinje korišćena kao bordel, prenosi Gardijan.

„Ova kuća priča priču o rimskom društvu – s jedne strane tu su umetnička dela, freske i statue, a sa druge društvena priča o oslobođenim robovima“, rekao je Zuhtrigel i dodao da je kuća jedna od retkih u Pompeji za koju i danas imamo imena vlasnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar