U trendu

NALED: Pravo preče kupovine ograničiti na spomenike kulture

BEOGRAD – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) smatra da je potrebno da se pravo preče kupovine ustanova kulture ograniči isključivo na spomenike kulture.

Navodi da je za to potrebno izmeniti Zakon o kulturnim dobrima čime bi se, kako se dodaje, lokalnim vlastima omogućio otkup spomenika kulture, koji su kulturna dobra najvišeg kulturnog i istorijskog značaja.

NALED u najnovijem izdanju „Sive knjige“ podseća da je članom 119. Zakona o kulturnim dobrima propisano da ustanove kulture imaju pravo preče kupovine svih nepokretnosti koje su evidentirane kao kulturno dobro.

Kako se navodi, problem je u tome što je pojam nepokretnog kulturnog dobra vrlo široko postavljen tako da po tom zakonu u nepokretna kulturna dobra, pored spomenika kulture, spadaju i prostorne kulturno-istorijske celine, arheološka nalazišta i znamenita mesta.

Time je, dodaje NALED, iskomplikovana prodaja svih objekata i stanova na lokacijama koje su u tim režimima zaštite.

„Ova odredba ne bi bila toliko sporna da se, na inicijativu nekih nadležnih zavoda za zaštitu spomenika, uključujući i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, ovaj podatak od 2017. godine, nije počeo upisivati u katastar nepokretnosti, uz tumačenje da se pravo preče kupovine proteže i na objekte i posebne delove objekata koji se nalaze na prostoru kulturno-istorijske celine, arheološkog nalazišta, odnosno znamenitog mesta“, navodi se u „Sivoj knjizi“.

Kako se dodaje, samo Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na godišnjem nivou odbija na hiljade ponuda po pravu preče kupovine za stanove u višespratnicama koji se nalaze na području opština Stari grad, Palilula, Dorćol, Vračar i Zemun, gde je u katastar upisano postojanje više kulturno-istorijskih celina.

U „Sivoj knjizi“ se predlaže izmena Zakona o kulturnim dobrima i dodaje da bi se na taj način lokalnim vlastima omogućio otkup spomenika kulture, koji su kulturna dobra najvišeg kulturnog i istorijskog značaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.