U trendu

Narodni muzej obeležio 80 godina od smrti Šumanovića

BEOGRAD – U Narodnom muzeju u Beogradu sinoć je održana tribina povodom 80 godina ubistva istaknutog srpskog slikara Save Šumanovića uz prateći program izložbi „Ishodište slike: crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije“ i „Srem 1942“,

Posetioci su imali priliku da kroz tribinu, koja je organizovana u saradnji sa Muzejom žrtava genocida, a na kojoj su govorili istoričar Bojan Arbutina i arheolog Radovac Sremac, autori izložbe pod naslovom „Srem 1942“, doznaju više o životu, stvaranju i stradanju jednog od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka.

Osvrćući se na istorijski period kada su ustaše ubile Savu Šumanovića koga su uhapsile dva dana ranije 28.avgusta u njegovoj kući u Šidu, Arbutina je govorio o dešavanjima koja su zadesila Srem tokom Drugog svetskog rata, dajući istorijski osvrt i istorijski kontekst u kome je živeo, a zatim i nastradao Šumanović.

„Osamdeset godina nakon teškog stradanja, mi imamo kapaciteta da ponovo preispitujemo te strašne i tragične momente naše prošlosti“, rekao je Arbutina.

Arheolog Sremac govorio je podrobno o životu velikog slikara, navodeći podatke kada je Šumanović mučen i streljan u okviru zločinačke akcije hrvatskih ustaša, iako se kao umetnik držao podalje od dešavanja koja su bila oko njega.

Naime, akcija predvođena ratnim zločincem Viktorom Tomićem koja je sprovedena na širem prostoru Srema tokom avgusta i u prvoj polovini septembra 1942. godine, kada je tom prilikom smrtno je stradalo oko 6.000 Srba, Roma i Jevreja, predstavlja samo jedan u nizu segmenata genocida počinjenog nad pripadnicima tri naroda.

Masovna hapšenja Srba u Sremu, improvizovana suđenja, a potom i streljanja otpočela su 6. avgusta 1942. godine u Sremskoj Mitrovici, da bi se potom raširila po celoj teritoriji Srema, kada su se po obimu stradanja istakla se streljanja vršena na stratištu Dudik u blizini Vukovara, i na sremskomitrovačkom pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici.

Žrtve koje nisu streljane u Sremu uglavnom su upućivane u jasenovački sistem koncentracionih i logora smrti.

Tokom streljanja u Sremu žvot je izgubio i poznati srpski slikar Sava Šumanovia, u noći između 30. i 31. avgusta 1942. godine, na sremskomitrovačkom pravoslavnom groblju.

Broj žrtava broji 6.000 muškaraca, žena, staraca i dece, a uhapšeno je preko 10.000 civila, naveli su govornici.
Nakon održane tribine, posetioci su imali priliku da kroz vođeni obilazak istoričarke umetnosti Dragane Ljubenović pogledaju ŠUmanovićeva dela, kao i da čuju o tehnikama, procesima i umetničkim dosetkama velikog srpskog slikara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar