U trendu

NASA testira namerni sudar letelice i asteroida

VAŠINGTON – Američka svemirska agencija NASA planira da testira svoju tehnologiju u skretanju asteroida, što će predstavljati probu za spašavanje Zemlje od mogućeg uništenja u sudaru sa drugim nebeskim telima .

Program nazvan DART (Double Asteroid Redirection Test), počeće 23.novembra lansiranjem rakete “SpaceX Falcon 9” iz svemirske baze Vandenberg u Kaliforniji, prenosi CNN.

Nakon lansiranja u novembru, NASA će testirati svoju tehnologiju skretanja asteroida u septembru 2022. godine kako bi utvrdila kako utiče na kretanje asteroida blizu Zemlje u svemiru.

Cilj DART letelice biće skretanje asteroida Dimorfoza srednje veličine, koji orbitira oko mnogo većeg asteroida Didimosa, a ovo će biti prva potpuna demonstracija ovakve vrste tehnologije za odbranu planete.

Dimorfos je izabran za ovu misiju jer njegova veličina odgovara onoj koju imaju asteroidi koji bi mogli da predstavljaju pretnju za Zemlju.

Sudar bi trebao da ima tek manji efekt na asteroid, ali dovoljan da promeni njegovu putanju koja vodi prema Zemlji, a tri godine kasnije će misija Hera, koju je planira Evropska svemirska agencija ESA, izvršiti potrebne analize i merenja kako bi se ustanovilo da li je test uspešno sproveden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.