U trendu

Natali Dizdar: Sloboda danas je osećaj mira, autenticnosti

NOVI SAD – Poznata pop pevačica iz Hrvatske Natali Dizdar ponovo će gostovati u Srbiji na prvom izdanju umetničkog festivala „Vila“ u Vrdniku, od 3. do 5. juna, a za Tanjug povodom singla “Slobodna” ističe da je za nju danas sloboda – osećaj mira, autentičnosti i ljubavi prema sebi.

Koncert muzičarke biće održan u okviru programskog luka „Heroine“, manifestacije i projekta “Evropska prestonice kulture Novi Sad 2022”, a pored hrvatske pevačice, gostovaće u Vrdniku, na Fruškoj Gori još poznatih domaćih, regionalnih i inostranih imena: glumica Anica Dobra, muzičarke Kaliopi, Tarja Turunen, Amira Medunjanin, violinistkinja Simon Lamsma i violistkinja Tabea Cimerman.

U selekciji festivala su i predstave (duo drama “Prah” sa Natašom Ninkovićem i Zoranom Cvijanovićem), filmovi na otvorenom, veče poezije i programi za najmlađe.

“Srećna sam što sam pozvana da nastupam na jednoj takvoj manifestaciji i učestvujem u programu, pogotovo jer se sve održava na jednoj tako jedinstvenoj i atraktivnoj lokaciji. Jedva čekamo da izađemo na scenu i podelimo sa publikom naše pesme”, rekla je Dizdar.

Programski segment „Vila“ održava se u okviru luka „Heroine“ koji se bavi ženskim stvaralaštvom, podsticanjem i promovisanjem ženske kulture i umetnosti.

“Uvek je važno da se mi žene podržavamo, što često nije slučaj i mislim da su muškarci u tom smislu definitvno složniji kolektiv. Puno se toga stvorilo za ravnopravnost polova u poslednjih nekoliko decenija i mislim da je važno vežbati empatiju jednih prema drugima, jer je uz svesnost, ona jedno od najvažnijih elemenata za napredak društva danas”, smatra hrvatska pevačica, rodom iz Zadra.

Mnogi muzički ili dramski umetnici još od malena imaju profesionalne uzore, a neki i svoju ličnost formiraju prema svojim idolima, ali Natali kaže da nije imala nešto slično ni tokom života ni kroz muzičku karijeru.

„Istina je da zapravo nisam nikada imala neke uzore u pravom smislu te reči, ali sam jako volela pevačicu Bili Holidej dok sam bila tinejdžerka, i lako mi je bilo da se povežem sa njenim senzibilitetom i čitavom emocijom iz tog doba“, ispričala je ona za Tanjug.

Natali priznaje da, ipak, može da izdvoji njene lične heroine u muzici, ali i u svim drugim profesijama.

„Osim Bili Holidej, jako sam volela na žalost pokojnu Ejmi Vajnhaus, volim veoma i američku pevačicu Stivi Niks, skijašicu Janicu Kostelić i divnu – Moniku Seleš“, rekla je ona.

U karijeri koja traje skoro dve decenije, Dizdar je imala razne kreativne faze i kombinovanje žanrova u muzici, kao što se danas sve više razvijaju novi pravci u muzičkom stvaralaštvu.

“Muzika koju stvaram uvek je u kategoriji pop žanra, a svakim novim albumom malo se pomaknemo u zvuku u odnosu na ono što trenutno slušamo, otkrivamo, proživljavamo”, objašnjava umetnica.

Dizdar se prvi put u javnosti pojavila krajem 2003. godine kada je učestvovala u hrvatskom muzičkom takmičenju “Story Supernova Music Talents” gde je ušla u finale i zauzela treće mesto.

Odmah nakon toga izdala je svoj prvi singl „Ne daj“, a do sada je izdala tri solo studijska albuma – “Natali Dizdar” (2005), “Pronađi put” (2009), “Iluzije” (2017), kao i live CD “ZKM uživo” (2012) – zapis sa koncerta iz Zagrebačkog kazališta mladih.

Tokom prve godine izbijanja pandemije korona virusa (2020), zajedno sa grupom “Mayales” pokrenula je zajednički muzički projekat „Beti“, a iste godine objavili su singl „Slobodna“.

„Za mene je sloboda osećaj mira, autentičnosti i ljubavi prema sebi. Retki su trenuci u kojima se ne osećam slobodno, a kad se to dogodi, to obično bude putokaz za neku važnu životnu lekciju“, osvrnula se muzičarka na naslov svog singla sa bendom “Mayales” za njihov projekat “BETI”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.