U trendu

Naučni skup posvećen numeričkom modeliranju vremena

BEOGRAD – Međunarodni naučni skup „Numeričko modeliranje vremena i klime: počeci, sadašnjost i vizija budućnosti“ biće održan 10. septembra Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) povodom obeležavanja 45. godišnjice od kada je u Beogradu napisan prvi savremeni kompjuterski kod za rešavanje hidrodinamičkih jednačina kretanja vazduha.

Taj kod za simuliranje i prognozu vremena već je sadržao elemente koji su bili ispred svog vremena i tek su nedavno postali opšteprihvaćeni.

Kod je napisao Fedor Mesinger, danas akademik SANU, a ubrzo mu se u njegovom daljem usavršavanju pridružio postdiplomski student Zaviša Janjić, sada dopisni član SANU.

Veoma brzo ovaj kod je privukao pažnju nekoliko istaknutih stručnjaka drugih zemalja.

Italijan Stefano Tibaldi je došao na neko vreme u Beograd da proučava kod i ponese ga sa sobom, dok je Irac Rej Bejts preuzeo kod i odneo ga u Egipat, gde je bio na jednogodišnjem boravku u okviru projekta Svetske meteorološke organizacije (SMO).

Sledila je prva prezentacija motiva i rezultata na Kongresu komisije za osnovne sisteme SMO u Beogradu 1974. godine i, nešto kasnije, prva operativna instalacija koda, tada već opremljenog sistemom za analizu početnih podataka u tadašnjem Saveznom hidrometeorološkom zavodu.

Od ovog početnog koda, modela, tada prozvanog LAPEM (Limited Area Primitive Equation Model), pa nešto kasnije HIBU (Hydrometeorological Intitute and Belgrade University model) najstajali su kasniji, sa značajnim usavršavanjima, sve do današnjeg „Eta“ modela.

Odbor SANU za klimatski sistem Zemlje i delo Milutina Milankovića, predlagač skupa, smatra da bi bilo prikladno da se tokom ovog događaja evociraju početni koraci, uz prikaz mesta modela „Eta“ danas u svetu.

Pored toga, cilj je da vodeći naučnici iz ove oblasti prikažu viziju budućeg razvoja navedenog modela.

To je naročito atraktivno zato što se, kako navode u SANU, numerička tehnologija ove vrste danas oprema modelima za promene okeanskih strujanja, vegetatacije tla, ledenih pokrivača okeana, ledenih naslaga na Grenlandu i Antarktiku, kako bi se računale projekcije promene klime za razna moguća scenarija povećavanja sadržine gasova staklene bašte u atmosferi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.