U trendu

Naucnici: Mesec ima dovoljno kiseonika za 8 milijardi ljudi

VAŠINGTON – Atmosfera na Mesecu ne sadrži dovoljno kiseonika za život ljudi, ali ispod njegovog stenovitog sloja postoji dovoljno kiseonika da omogući život osam milijardi ljudi, pokazuje najnovije istraživanje.

Istaknuti naučnici predvođeni Džonom Grantom tvrde da Mesec sadrži mnogo minerala koji su usko povezani s kiseonikom te da bi se ispod površinskog stenovitog sloja pod nazivom regolit moglo nalaziti dovoljno kiseonika za preživljavanje osam milijardi ljudi u periodu od 100.000 godina.

Naučni proračuni su bazirani na podatku da je čoveku potrebno 800 grama kiseonika dnevno kako bi preživeo, a regolit je dubok oko 10 metara. Mesečev regolit je sačinjen 45 posto od kiseonika, koji je čvrsto vezan za minerale poput silicijuma, aluminijuma te oksida gvožđa i magnezijuma, prenose agencije.

Kako bi kiseonik bio dostupan, potreban je proces ekstrakcije koji je jednostavan. Taj sistem troši puno energije, a kako bi bio održiv, morao bi imati podršku solarne energije ili drugih izvora energije dostupne na Mesecu.

Australijska svemirska agencija i američka svemirska agencija NASA su u oktobru potpisale ugovor o slanju rovera na Mesec s ciljem prikupljanja mesečevog kamenja i pokušaja ekstrakcije kiseonika iz njega.

Naučnik je govorio i o razvoju eksperimentalnog reaktora s belgijskom kompanijom kako bi se unapredio proces stvaranja kiseonika elektrolizom. Nova tehnologija bi mogla biti poslata na Mesec do 2025. godine u sklopu misije Evropske svemirske agencije bazirane na korišćenje resursa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar