U trendu

„Nebesa“ zatvorile 4. Dunav Film Fest u Smederevu

SMEDEREVO – Svečanom dodelom nagrada i srpskom premijerom domaćeg filma „Nebesa“ Srđana Dragojevića, sinoć je zvanično zatvoreno 4. izdanje Dunav Film Festa u Smederevu.

Za iskren i dominantan pristup temi „odnosa sistema prema pojedincu’ koja iako smeštena u lokalne okvire, progovara globalno, nagrada „Dunavska lađa“ za najbolji film pripala je čuvenom mađarskom reditelju Ištvanu Sabu za ostvarenje „Konačni izveštaj“, odlučio je žirija, saopštili su organizatori.

Rediteljski tandem – Vesela Kazakova i Mina Mileva dobitnice su nagrade za najbolju režiju za film bugarsko-francuske koprodukcije „Žene plaču“.

Nagrada za najbolji scenario pripala je nemačkom reditelju Dominiku Grafu i scenaristi Konstantinu Lebu za film „Fabian“, dok je glumačkom ansamblu filma „Nečista krv – Greh predaka“ Milutina Petrovića pripala nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.

Nakon dodele nagrada, publici se obratio domaći reditelj Srđan Dragojević koji je zvanično zatvorio Dunav Film Fest.
„Veliko mi je zadovoljstvo što sam večeras u Smederevu i što će publika imati priliku da pogleda moj film. Nadam se da će vam se film svideti”, izjavio je proslavljeni scenarista i reditelj, autor kultnih filmova “Mi nismo anđeli”, “Rane”, “Lepa sela lepo gore”.

Posle filmskih festivala u Lokarnu (Švajcarska) i Odesi (Ukrajina), sinoć je prikazana treća projekcija najnovijeg filma “Nebesa”, na neki način srpska pretpremijera, kako je nazvao režiser.

Festival tradicionalno dodeljuje četiri nagrade ostvarenjima u takmičarskoj selekciji, a ove godine, tročlani žiri je radio u sastavu – rediteljka Ana Maria Roši, i glumci – Mladen Sovilj i Emir Ćatović, koji je u Centru za kulturu grada Smedereva proglasio pobednike.

Pored četiri nagrađena ostvarenja, u takmičarskoj selekciji našlo se još osam filmova iz zemalja kroz koje protiče Dunav, a koje je publika gledala u Malom Gradu Smederevske Tvrđave, kao što su „Tvoj sam čovek“ Marie Šreder, „Tereza 37“ Danila Šerbedžije, „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste, „Izveštaj Aušvica“ Petera Bebjaka.

Dunav Film Fest je 20. avgusta otvorio domaći naslov „Nečista krv – Greh predaka“, a na manifestaciji je tokom šest dana prikazano 30 filmova u 4 programa, prema izboru gosta selektora Jugoslava Pantelića.

Takođe, prikazane su i prve dve epizode najnovije TV serije „Crna svadba“.

Festival podunavskih zemalja okuplja filmska ostvarenja iz deset država kroz koje protiče Dunav, prema idejnom konceptu direktora festivala Igora Stankovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar