U trendu

„Nečista krv – greh predaka“ danas premijerno na Paliću

PALIĆ – Film „Nečista krv – greh predaka“ reditelja Milutina Petrovića, imaće danas svetsku premijeru na Festivalu evropskog filma na Paliću.

Kako je najavio festival, nakon prikazivanja u okviru Glavnog takmičarskog programa na Letnjoj pozornici na Palićum sutra uveče publici će se pokloniti Petrović, kao i glumci Dragan Bjelogrlić, Nela Mihailović, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović i drugi.

„Film prati priču o Hadži Trifunu (Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom“, saopštio je Palićki festival.

„Nečista krv- greh predaka“ je snimljena na osnovu davno izgubljenog scenarija reditelja Vojslava Nanovića (1922-1983), nastalog po motivima dela Bore Stankovića (1876-1927), kog su Bjelogrlić i dramaturškinja Bojana Andrić pronašli u skladištu starih papira, a novu adaptaciju je uradila Milena Marković.

Petrović je rekao palićkom „Filmskom žurnalu“ da je scenario sačuvan kao jedna požutela kopija iz vremena kad je seriju pripremao reditelj Žika Pavlović (1933-1998).

„Znao sam da je (reditelj) Miša Radivojević pričao da je to najbolji scenario koji je pročitao. Bio sam šokiran kada sam shvatio da je scenario, pisan sedamdesetih godina prošlog veka, i dalje vredan realizacije“, rekao je Petrović.

Kaže i da je „Nečista krv – greh predaka“ srpski vestern na južnjački način, jer je sredina 19. veka vreme najviše filmovano u okvirima vesterna, i onda „ne možeš da izbegneš vezu sa klasicima istorije filma“, kakve su snimali reditelji DŽon Ford i Sem Pekimpo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.