U trendu

Nedelja arhitekture u novosadskom Kaleidoskopu kulture

NOVI SAD – Manifestacija „Kaleidoskop kulture“ u Novom
Sadu tokom prve nedelje fokus stavlja na arhitekturu kroz izložbe, tribine, radionice i druge sadržaje do 10. septembra, saopštila je danas Fondacija Novi Sad prestonica kulture.

Kako je navedeno, u okviru „Nedelje arhitekture“ danas će u Kulturnoj stanici Liman biti otvorena izložba „Višeslojnost“ na kojoj će se do 9. septembra predstaviti oko stotinu arhitektica u organizaciji Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD) i časopis „Arhitekton“.

„Glavni program izložbe posvećen je ostvarenjima članica u arhitekturi, dizajnu enterijera, urbanizmu, zaštiti i komunikaciji, dok tematski program ilustruje višeslojnost delovanja žena arhitekata u drugim kreativnim disciplinama – grafički dizajn, ilustracija, dizajn tekstila, industrijski i modni dizajn, kostim, scenografija, šminka, gastronomija…“, navodi se u saopštenju.

Fondacija je saopštila da će pored izložbe biti organizovane tribine 7. i 8. septembra na temu „Višeslojnost – arhitektura scene (iskustva festivala)“ i „Višeslojnost – arhitektura i izložbe“.
Kako je najavljeno, tokom „Kaleidoskopa kulture“, koji traje od 2. septembra do 4. oktobra, biće realizovane i radionice „Stanice od/do zemlje“ arhitektice Dragane Kojičić 6. i 7. septembra na lokacijama u Kovilju, Stepanovićevu, Ledincima, na Detelinari i Novom naselju.

„Nedelja arhitekture“ donosi i premijeru kratkometražnog filma „Novi Sad kroz ples“ 8. septembra u Kulturnoj stanici Liman, novosadske koreografkinje Aleksandre Čavić, kaže se u saopštenju.

Fondacija je podsetila da je Čavić jedna od umetnika odabranih na konkursu „Kaleidoskopa kulture“ kojim se promoviše kulturna baština Novog Sada i savremeni ples, prikazujući brojne lokacije u gradu na potpuno novi način – kroz plesni pokret.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.