U trendu

Nedelja vizuelne umetnosti najavljena u Novom Sadu

NOVI SAD – Nedelja vizuelne umetnosti festivala „Kaleidoskop kulture“ biće otvorena od 24. do 26. septembra na novosadskom Trgu galerija, i drugim prostorima grada, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

U Galeriji Matice srpske u petak, 24. septembra, biće otvorena izložba „Trajne vrednosti – zbirka umetničkih dela ĐOR osiguranja” koja obuhvata 81 umetničko delo, stvaralaštvo 65 umetnika, od onih koji su stvarali u periodu između dva svetska rata, do autora poslednje decenije 20. veka.

Nakon otvaranja, publiku na trgu očekuje nastup sastava „Rebel Braš“, dok je naredni dan, subota, 25. septembar, rezervisan za koncerte klasične muzike za decu pijanistkinje Rite Kinke i flautistkinje Sonje Antunić, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada.

Poslednji dan otvaranja nedelje vizuelne umetnosti na Trgu galerija, 26. septembra, rezervisan je za otvaranje „Parka skulptura“ i događaj „Piknik sa skulpturama“, kao i koncert sastava „Positano String Quartet“.

Pored otvaranja na Trgu galerija, publika će cele nedelje, od 24. do 30. septembra, imati priliku da uživa u programima posvećenim vizuelnoj umetnosti, koji će biti realizovani širom Novog Sada.

Kroz bogato umetničko nasleđe i savremeno stvaralaštvo, publika će gledati različite izložbe slika i fotografija, umetničke instalacije, radionice, dečje stvaralaštvo i filmske projekcije.

U subotu 25. septembra u Fabrici će biti otvorena izložba „Homogeno u nehomogenom” Darije Dragojlović, kao jedan od 30 projekata odabranih na konkursu Kaleidoskopa kulture, a trajaće do 30. septembra.

Kulturna stanica Svilara će u ponedeljak, 27. septembra biti u znaku izložbe čuvenog srpskog slikara Vladimira Veličkovića, koja će biti organizovana povodom promocije njegove monografije „Vladimir Veličković”.

Publika će do 11. oktobra gledati autorova dela od 1982. do 2000. godine.

Na Novim mestima, Detelinari i Novom naselju, u okviru projekta „Nova mesta“ koji Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” realizuje u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada, 27. septembra, u Rumenačkoj ulici, biće predstavljena prostorna instalacija „Muzej budućnosti” Željka Grulovića.

Takođe, biče emitovan i film „Prašina“ Filipa Markovinovića, u ulici Partizanskih baza, na Novom naselju.

Premijeru filma nastalog u okviru projekta „Kizuna” i multimedijalni koncert benda „Bruke” publika će ispratiti u utorak, 28. septembra, u Kulturnoj stanici Eđšeg, dok je na istom mestu zakazana promocija knjige Vitomirke Trebovac „Dani punog meseca”.

Festival „Kaleidoskop kulture“, kao celogodišnji projekat zajedništva i kulture, i ove godine, kroz pet vrsta umetnosti spaja umetnike, ustanove, nevladine organizacije i publiku da bi do 8. oktobra predstavio prostore i programe širom Novog Sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar