U trendu

Nemačka kancelarka otvorila novi Bauhaus muzej u Desauu

Nemačka kancelarka Angela Merkel otvorila je danas novi muzej u istočnom nemačkom gradu Dasauu, izgradjen da obeleži 100. godišnjicu Bauhaus škole dizajna.

Desau je bio drugi dom te škole kada se preselila iz Vajmara, a novu zgradu su projektovali arhitekti iz Barselone sa namerom da se uklopi sa gradom i prirodom.

Opisana kao veliki betonski blok obavijen staklom u srcu Desaua, u zavisnosti od svetlosti okruženje se odražava u manjoj ili većoj meri u njenoj staklenoj fasadi ili omogućava pogled kroz zgradu, navodi se u saopštenju muzeja.

Izložba na otvaranju govori o nastajanju čuvene škole dizajna u Desau, sa više od 1.000 izloženih eksponata.

Bauhaus je osnovan u Vajmaru 1919. godine pod arhitektom Valterom Gropijusom u vreme kada se Nemačka borila sa svojom političkom budućnošću posle Prvog svetskog rata.

U Vajmaru je otvoren takodje muzej ranije ove godine gde su prikazani broji predmeti te škole koja je pomerala linije izmedju umetničkog i industrijskog.

Kada je Bauhaus škola izgubila podršku lokalnih desničarski nastrojenih vlasti u Vajmaru koji su dugo bili sumnjičavi prema njenim nekonvencijalnim studentima i nastavnicima, finansiranje joj je drastično smanjeno 1925. godine.

Zato je škola bila primorana da se preseli severoistočno u Desau, gde je izgradjeno kultno sedište Bauhausa i stambeni blok sa 90 stanova.

Savet Desaua kome su dominirali nacisti primorali su školu Bauhaus da se zatvori 1932. godine a pokušaj da se nastavi rad u Berlinu trajao je samo nekoliko meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.