U trendu

Nenadu Nikoliću uručena nagrada „Nikola Milošević“

BEOGRAD – Radio Beograd 2, program kulture i umetnosti obeležio je 62. rođendan svečanošću u Kamernoj sali na kojoj je Nenadu Nikoliću uručena Nagrada „Nikola Milošević“ za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije objavljenu u protekloj godini, za delo „Identitet srpske književnosti Priča o književnoistorijskoj ideji“, u izdanju Srpske književne zadruge i „Partenona“.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: prof. dr Iva Draškić Vićanović (predsednica), prof. dr Zoran Paunović i prof. dr Dragan Prole, navodi se da je knjiga Nenada Nikolića „ozbiljan poduhvat i značajan doprinos srpskoj nauci o književnosti“

U ovoj obimnoj i celovitoj studiji, Nikolić ispituje na kojim pretpostavkama su istoričari srpske književnosti izgrađivali svoje predstave o njoj – i to od vremena zasnivanja istorije književnosti kao akademske discipline, od vremena romantizma, pa do današnjih dana.

„Autor utvrđuje da je identitet dinamička kategorija i da se konstituiše kroz vreme, zahvaljujući vremenu u kome se gradi istorija, odnosno priča. Nikolić se svojom studijom suprotstavlja tezi o potrebi ukidanja istorije književnosti i brani potrebu i vrednost same istorije književnosti kao takve“, stoji između ostalog u obrazloženju žirija .

Dr Nenad Nikolić (1975), profesor na predmetu „Srpska književnost 18. i 19. veka“ na Filološkom fakultetu u Beogradu, istakao je da nagrada koja od 2007. godine nosi ime prvog predsednika žirija Nikole Miloševića, svojim imenom i dalje obavezuje na visoke kriterijume koje je on uspostavio, što je javnošću žiriranja posebno vidljivo.

„Pitanje koje sam postavio o srpskom identitetu u književnosti je sledeće: da li je moguće kritiku usmeriti ne samo na konkretna rešenja prethodnika, kao što je Jovan Deretić činio, već i na samo supstancijalističko mišljenje, a da se pritom sve ne raspadne i da ne ostanemo sa srpskom književnošću kao sa praznim imenom“, kazao je Nikolić prilikom uručenja nagrade.

Jer, kako je pojasnio, kada zadržavamo supstancijalistički način mišljenja i stvari posmatramo sa stanovišta onoga što verujemo da je naše najpotpunije otkrivanje supstancije, prethodnici nužno postaju nedovoljno tačni.

„Međutim, njihove reči su bile najveće istine jednoga vremena, štaviše, one su tradicija koja je bitno odredila kako mi danas mislimo o srpskoj književnosti – najpre te istine usvajajući, da bismo im se potom suprotstavili“, rekao je o Nikolić.

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu „Nikola Milošević“ bile su još knjige Nebojše Grubora Egzistencija i distanca.

Studije o Hajdegerovog filozofiji, u izdanju Zavoda za udžbenike i Nenada Ristovića Antička knjiga i rano hrišćanstvo u dijalogu: Oktavije Minucija Feliksa, koju je objavila Matica srpska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.