U trendu

„Noć muzeja“ u Jagodini i Pomoravlju

JAGODINA – „Noć muzeja“ u Zavičajnom, Muzeju naivne i marginalne umetnosti i Muzeju voštanih figura, izazvala je već na samom otvaranju veliko interesovanje građana.

U Zavičajnom muzeju, koji je u kulturnom raspoloženju od 13.maja, jer je uključenu u manifestaciju „Muzeji za deset“, osim stalne postavke, posetioci razgledaju i izložbu akvizicije od 2013 do 2019.godine pod nazivom „Darovi prošlosti“.

U Muzeju voštanih figura, pripremili su postavku vezanu za dinstiju Karađorđevića, od prvih do sadašnjih prestolonaslednika, uz nastup polaznika Muzičke škole „Vladimir Đorđević“ iz Jagodine.

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti, središnji deo manifestacije je izložba Srboljuba Kojadinovića „Putovanje u budućnost okeanima prošlosti“, autor je Jelena Jovanović a za najmlađe, ispred Muzeja upriličena je radionica.

U ovu međunarodnu kulturno muzejsku manifestaciju, osim jagodinskih, uključili su se i muzeju u Ćupriji, Paraćinu, Prodnjačku centar Srbije u Svilajncu i Muzej ugljarstva u Senjskom Rudniku u Pomoravsmkom okrugu.

„Noć muzeja“ u Muzeju „Horeum margi Ravno“ u Ćupriji u znaku je arheoloških istraživanja Ćuprije i okoline, a predavanja su držali stručnjaci Zavoda za zastiti spomenika kulture iz Kragujevca. Ispred muzeja, od 17 sati, svaki sat, puca trešnjev top, replika topa Karađorđa Patrovića koji je dejstvovao sa Ivankovačkog polja na Turke u vreme Boja na Ivankovcu.

Zavičajni muzej u Paraćinu, obeležavanje je počeo na gradskom trgu u 18 sati, izložbom „Sto godina sećanja na Prvi svetski rat“, a sat posle je prikazan film „Poslednja avantura kaktus Bate“.

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu pripremio je, „noćni obilzak“ centra. Posetioci od 19 sati obilaze sve postavke u pratnji vodiča, a od 22 sata, biće organizovan obilzak izložbi sa baterijskim lampama i prigušenim osvetljenjem u pratnji vodiča.

U Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku, koji čuva istoriju početka industrijalizacije Srbije, posetioci mogu videti orginalnu postavku od preko 1.000 eksponata i 5.000 orginalnih fotografija, koji oslikavaju istoriju rudarstva na ovim prostorima Srbije.

Muzej ugljarstva, prvi i jedinstveni u Srbiji, osnovan je 1974.godine i smešten u bivšoj zgradi magacina rudnika, izgrađenu 1930 godine. Sa radom je počeo 1980.godine i čuvar je istorije rudarstva duge više od 160 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.