U trendu

Neno Belan pred koncert u Beogradu najavio novi album

BEOGRAD – Jedan od najcenjenijih kantautora sa prostora bivše Jugoslavije Neno Belan sa svojim bendom Fiumens održaće koncert večeras u bogradskoj Botaničkoj bašti, a za Tanjug otkriva da je će uskoro izdati novi album.

Neno Belan je decenijama iznova oduševljava publiku pesmama koje su specifična mešavina mediteranske šansone, mediteranskog popa, rokabilija, fanki i rege zvuka.

Miljenik beogradske publike nastupa večeras u organizaciji Centra beogradskih festivala (Cebef) a poštovaoci mediteranskog zvuka će imati prilke da čuje najbolje iz njegove dugogodišnje karijere sa grupom Đavoli, ali i sa sadašnjim Fiumenima.

Belan za Tanjug najavljuje novi album koji će uskoro biti dostupan poštovaocima njegove muzike.

„Svi se sećaju legendarnog albuma grupe Đavoli koji se zvao ‘Balade’ i bio dostupan publici krajem osamdesetih godina prošlog veka. U planu je izdavanje nove kompilacije koja bi sadržala sve balade koje sam napisao od početka devedestih godina prošlog veka pa sve do danas. Taj album bi mogao da bude dostupan publici već na jesen“ kaže Belan.

Dodaje da će se na tom albumu naći i pesma „Zvijezde“ kojom je pre dve nedelja pobedio na Splitskom festivalu.

Prema njegovim rečima, nakon toga u planu je i izdavanje albuma pod naslovom „Dueti“

„Imam dosta ostvarenih dueta u karijeri i bio bi red da ih na jednom mestu saberem“, napominje Belan

Kako kaže koncept klasičnog izdavanja albuma je napustio pre skoro 20 godina.

„Od kada je krenuo razvoj interneta i promenio se način konzumiranja muzike, shvatio sam da CD format umire i sva se muzika plasira na striming mreže. Zatvorio se puni krug jer su u modi singlovi kao u doba Elvisa Prislija, a albumi mnogo manje. Tako sam i ja snimao singlove a albumi koje sam u međuvremenu izdavao predstavljaju kompilacije tih singlova“, jaže hrvatski muzičar.

Proces nastajanja pesama u kojima spaja mnoge žanrove Belan obrazlaže stvaralačkim impulsom.

„Talentovan sam čovek i pogodim neki trenutak sa gitarom u rukama… Tada nešto krene. Najvažnija je ta osnovna ideja… Da pesma dobro zvuči na gitari, a posle je u studiju doradim produkcijski i aranžmanski“, kaže Belan.

Za njega, kako ističe, nije opcija život bez mora u blizini.

„Teško mi je da živim bez mora. Možda nekoliko meseci u toku godine provedem u Zagrebu, ali što se u mojoj interpretaciji poznate poslovice kaže, ‘Hvali kopno, drž’ se mora“, kaže Belan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.