Neponovljivi Radovan treći: Zoran Radmilović – 30 godina od smrti

Danas, 21. jula navršava se 30 godina od smrti velikana srpskog glumišta Zorana Radmilovića.

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21.jula 1985. u Beogradu. Po očevoj želji je upisao Pravni fakultet u Beogradu, da bi kasnije studirao i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu u Beogradu, a uporedo je glumio u KUD „Ivo Lola Ribar“. Završio je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i od 1962 do 1968. nastupao je u Beogradskom dramskom pozorištu gde je uglavnom dobijao sporedne uloge.

Prvu veću ulogu dobija spletom srećnih okolnosti, kada posle odustajanja Ljube Tadića 1964. godine dobija glavnu ulogu u pozorišnoj predstavi Ateljea 212 „Kralj Ibi“.

Na filmu je debitovao 1962. u ostvarenju Jovana Živanovića „Čudna devojka“, a u karijeri je imao više od 200 uloga na filmu.

Ostao je prepoznatljiv po ulozi Radovana u predstavi „Radovan III“ i svoju poslednju predstavu je održao 9. juna 1985 uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja.

Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio.

U Zaječaru ulica u kojoj se rodio nosi njegovo ime, a od 1991. godine se dodeljuje nagrada „Zoranov brk“ na manifestaciji „Dani Zorana Radmilovića“ ustanovljenoj u njegovo ime.

Pre pet godina, na dan Radmilovićeve smrti u Mileševskoj ulici u Beogradu, postavljena je spomen ploča u čast Zorana Radmilovića u organizaciji Ateljea 212 i opštine Vračar.

Zaposleni u zaječarskom pozorištu, koje nosi njegovo ime,  sutra će položiti cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću u Zaječaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.