U trendu

Nešković: Najspektakularnije otvaranje Kustendorfa

MEĆAVNIK – Otvaranje „Kustendorfa“ bilo je najspektakularnije do sada i pokazuje koliko su se svi uželeli festivala, koji će sigurno ubuduće biti održavan samo uz prisustvo gostiju i publike, ocenio je reditelj Milan Nešković.

„Onlajn izdanje je bilo jako uspešno, ali filmska umetnost, kao i pozorišna, traži ugođaj zajedničkog gledanja. Sa 300 ljudi nije ekvivalentan ugođaju kada ga gledate na laptopu“, rekao je Nešković Tanjugu.

„Kustendorf“ je 2021. usled pandemije održan samo kao onlajn izdanje, a iz istog razloga je umesto tradicionalnog januara ove godine pomeren za maj.

Prema rečima Neškovića, postoji nešto u zajedničkom gledanju filmova što oplemenjuje i to festival ne sme da izgubi, posebno interakciju mladih i ostvarenih autora.

Nešković je istakao da je „ovaj festival sve suprotno crvenom tepihu na koji nas ostali festivali navikavaju, gde ne možete stupiti u kontakt sa nekim od autora, a kamo li da provedete veče u razgovoru sa njima“.

„Dogovorili smo se da će ga biti, pa ako ponovo bude pandemije, mi ćemo ga pomeriti. Nije loše ni u maju. Obraduju nas ‘mace’ koje padaju kao sneg“, rekao je Nešković.

Otvaranje festivala u petak uveče u ispunjenoj bioskopskoj dvorani u Drvengradu, u prisustvu osnivača festivala, proslavljenog reditelja Emira Kusturice pokazuje da su se svi uželeli festivala i kontakta koji omogućuje, rekao je Nesksović

„Otvaranje je proteklo možda najspektakularnije u ovih 15 godina. Imali smo dovoljno vremana da se pripremimo“, istakao je Nešković.

Na svečanosti u Drvengradu prikazan je najpre kratki film Pjer Paola Pazolinija „Šta su to oblaci?“ iz čije replike „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“ je izveden i slogan 15. Kustendorfa.

Prikazan je i kolaž sačinjen od filmova kontroverznog italijanskog reditelja Pazolinija, čija se stogodišnjica rođenja obeležava i retrospektivnom njegovih filmova na „Kustendorfu“, koji traje do 10. maja.

Pred ispunjenom bioskopskom dvoranom u Mećavniku prigodnu plesnu tačku je izvelo Savremeno pozorište studenata Akademije umentosti iz Beograda, koju je Nešković opisao kao „produženu ruku (Pazolinijevog filma), kroz savremeni pozorišni izraz“.

Na „Kustendorfu“ će večeras biti onlajn radionica reditelja Asgara Farhadija, a u ponedeljak Džanga Jimoua, a na Mećavniku, između ostalih, trenutno borave reditelji Ildiko Enjedi i Omar El Zohairi, koji je pre nekoliko godine kao mladi autor kratkog filma bio učesnik festivala u Mećavniku.

„Festival se izdvaja što posle 15 godina studenti koji su ovde osvajali nagrade haraju festivalima – Venecijom, Berlinom, Kanom, Karlovom Varima…Izdvaja ga i kreativni susret mladih i ostvarenih autora iz kojih su se rodila neka od najlepših filmskih dela mlađih generacija“, rekao je Nešković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.