U trendu

Neuhvatljivi zavodnik

U istoriji literature nije retka situacija da se autori predstavljaju pod imenima koja nisu njihova prava. Tim pravilom se vodila i američka spisateljica Amanda Kvik, koja je do sada objavila preko 120 naslova pod različitim pseudonimima od kojih su neka Džejn Eng Krenc, Džejn Kestl ili Stefani Džejms. Bez obzira na to pod kojim imenom je stvarala, ova spisateljica zaslužna je za pisanje romana koji, bilo da su savremeni ili istorijski, u svom središtu uvek imaju neku intrigantnu ljubavnu temu.
Tako je i sa njenim poslednjim romanom pod naslovom "Zavođenje", koji je, prema oceni kritičara, jedan od njenih najboljih romana, a radnja priče je smeštena u visoko englesko društvo 19. veka. Čitaoci se upoznaju sa Džulijanom Ričardom Sinklerom, grofom od Rejvenvuda, temperamentnim i misterioznim čovekom koji teško stupa u komunikaciju sa svima pa i sa svojim najbližim prijateljima. Njegovo ponašanje direktna je posledica smrti njegove prve supruge, koju je veoma voleo, uprkos tome što mu ona nije podarila naslednika i što mu tokom braka nije bila verna. U potrazi za budućom nevestom, grof odabira mladu Sofiju Doring, koja isprva odbija njegovu ponudu a zatim pod određenim uslovima prihvata ugovoreni brak pošto nije imuna na pojavu moćnog grofa.
Roman Amande Kvik prava je mala istorija zavođenja uz mnogo intriga (pošto se London opisuje kao mesto u kojem "tračevi putuju brže od zvuka"), nižu se zanimljive slike iz živote engleske elite tog doba koja u raskošnim salonima rešava sudbine mnogih ljudi. Prevodilac je Sandra Spasić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.