U trendu

Nevesele žene srpske

Romane Isidore Bjelice mnogi smatraju "lakim štivom", ali za roman "Srpkinja" to se baš i ne bi moglo reći, uprkos pristupačnom stilu kojim je pisan – a možda još i više zbog takvog stila, kao i zbog eventualne navike da očekujete više vedrine i više humora.
Jelena je samohrana majka troje dece koja gubi posao u ženskom časopisu jer je smatraju nedovoljno modernom. Umesto da piše o receptima i dijetama, ona piše o nekoj tamo emancipovanoj srpskoj pesnikinji od pre nekoliko stotina godina. Danijela je tridesetosmogodišnja sekretarica koja je u ratu izgubila verenika i nekako pokušava da preživi i da se brine o bolesnom ocu. Tatjana je srpska operska pevačica, takođe i ljubavnica jednog političara, koju očekuje pevanje himne u američkoj ambasadi i koja se nada da će nekako preživeti – to što je talentovana baš joj i ne pomaže mnogo. Nada se nekada zvala Samira, zaljubila se u Srbina, promenila ime i rodila mu dvoje dece, ali je on sada u zatvoru pod lažnom optužbom, nju ne prihvataju ni njeni ni njegovi, i preživljava kao Jelenina kućna pomoćnica – a Jelena je upravo izgubila posao. Kristina je pobegla iz Srbije, ali se u Americi razbolela i čezne za rodnom zemljom.
Sve ove žene povezuju tekstovi o Milici Stojadinović Srpkinji, poznatoj pesnikinji koja je umrla neudata, u bedi, pomućenog razuma, tekstovi koji idu iz ruke u ruku i podsećaju ih na to da su srpske žene i ranije patile, da se od njih očekivalo da se udaju i budu dobre majke i domaćice i ništa preko toga, da im je i nekada, kao i danas, bilo teško. Ti tekstovi ih teše dok pokušavaju da prežive, da ne prodaju dušu ni telo (ili oboje) u pokušaju da spasu bede i sebe i svoje najmilije, da ostanu svoje, da se ne stide sopstvenog naroda ni svog porekla. I čini se da im je svima krenulo, da su dobile šansu – ali ta šansa ima gorku cenu.
Pisan veoma pitkim jezikom, roman "Srpkinja" brzo se i lako čita. Sudbine njegovih junakinja deluju vam poznato, možda kao kliše, ali kliše baš zato što takvih sudbina ima i previše. I, premda ovaj roman pruža neku nadu za opstanak, taj opstanak nije nimalo lak – a na čitateljkama je da razmisle kako bi one postupile u sličnim situacijama i šta im koliko vredi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.