U trendu

Ngijen Bin: Francuski institut u Srbiji promoviše saradnju

BEOGRAD – Predsednica Francuskog instituta u Parizu Eva Ngijen Bin ocenila je danas da je Francuski institut u Srbiji veoma dinamična institucija koja stvara i promoviše mnoge saradnje, naročito na polju umetnosti u kinematografiji i na polju stripa.

U izjavi Tanjugu ona je istakla da Francuski institut u Srbiji aktivno inicira nove saradnje i nadograđuje one postojeće.

„Aktuelni period pandemije Francuski institut u Srbiji bi trebalo da iskoristiti za promišljanje načina svog rada i otkrivanje novih mogućnosti za rad i saradnju sa drugim institucijama.Osim toga, nije u pitanju samo pandemija. Svima nam je poznat uticaj digitalizacije i moramo naći novi balans između stvari koje možemo uraditi uživo i onih koje ostvarujemo digitalnim putem“, ističe Ngijen Bin.

Po njenim rečima, ono što Srbiju i Francusku posebno povezuje u svim aspektima, a naročito u kulturnom, jeste zajednička istorija, koja je posebno jaka na polju umetnosti.

„Ostvarujemo saradnju na polju scenske umetnosti, bilo da je u pitanju moderni cirkus ili ples, a takođe i na polju kinematografije, gde ona ima posebnu jačinu“, ističe Ngijen Bin.

Ona dodaje da ti projekti imaju veoma poseban značaj jer se njima podržavaju stvaraoci i institucije i tim putem se međusobno bolje upoznaju.

„Izuzetno je značajno da stanovništvo Francuske prepozna kreativnost srpske umetničke scene, a da bogatstvo, dinamika i kreativnost te scene steknu još više iskustva uz francuski uticaj“, smatra Ngijen Bin.

Ngijen Bin je ovo prva poseta Srbiji, a povod za njen dolazak je prisustvovanje večerašnjoj svečanosti zvaničnog ulaska Novog Sada u godinu titule Evropske prestonice kulture 2022. godine.

Tim povodom, ona ističe da Francuski institut u Parizu sarađuje s Novim Sadom od 2016. godine.

„To što je Novi Sad poneo titulu Evropske prestonice kulture 2022. godine je veoma važno za našu trenutnu saradnju i jačanje svih budućih saradnji koje ćemo ostvariti“, navodi Ngijen Bin.

Pored toga, godina titule Evropske prestonice kulture poklapa se i sa godinom početka predsedavanja Francuske Evropskom unijom.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar ističe da je bio izuzetno veliki izazov za Institut da nastavi sa svojom delatnošću i saradnjama sa partnerima u jeku pandemije.

„Mislim da smo se relativno dobro snašli, naročito u načinu na koji smo održavali časove francuskog jezika koje nudimo. Ostvarili smo više digitalnih aktivnosti i nije bilo najidealnije, ali smo se ipak trudili da ostanemo aktivni i u kontaktu sa ljudima“, ističe Košar.

On navodi da Francuski intitut u Srbiji predstavlja veoma važan aspekt saradnje Srbije i Francuske.

„Institut je sam centar naše bilateralne saradnje, koja je bazirana na našim zajedničkim vrednostima“, kaže Košar.

Košar takođe navodi da su srpski umetnici imali mnogo prilika da odu u Francusku preko programa razmene koje Institut nudi, a da se oko 700 srpskih studenata trenutno školuje u Francuskoj pod stipendijom.

„Podržavanje srpskih studenata je nešto što želimo dodatno da razvijemo i što predstavlja ključ za dobre odnose i upotpunjavanje znanja koje imamo jedni o drugima“, ističe Košar.

On otkriva da je za ubuduće u planu više umetničkih projekata, naročito u Novom Sadu kao novoj prestonici kulture, a da će akcenat biti upravo na promovisanju mladih ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar