U trendu

Nikola Đuričko gost Srpskog kulturnog centra u LA

LOS ANĐELES – Srpski glumac Nikola Đuričko koji nekoliko godina živi u Americi, biće specijalan gost 7. avgusta na projekciji domaćeg filma „Pijavice“ u režiji Dragana Marinkovića, u Srpskom kulturnom centru u Los Anđelesu.

Osim Đurička, koji tumači glavnu ulogu u ovom ostvarenju iz 2019. godine prema istoimenom romanu Davida Albaharija, igraju i – Lazar Ristovski (ujedno i producent filma), Tihomir Stanić, Iva Mihalić, Toni Mihajlovski.

Nakon projekcije „Pijavica“, Nikola Đuričko će ostati da se druži sa medijima i publikom na uobičajenom segmentu “Q&A” – pitanja i odgovori kao razgovor o karijeri u Srbiji i sada u Americi.

Drama „Pijavice“ predstavlja glavnog junaka – pisca Petra Mirića (Đuričko), koji se nalazi u veoma osetljivom trenutku socijalne i političke krize u Srbiji.

Mirić iskazuje lične stavove koji su u sukobu sa principima političkog režima i bliski susret sa autoritetima Državne bezbednosti protagonistu odvode u tešku paranoju i u potragu za istinom.

Nikola Đuričkoje trenutno u SAD postao istaknut zahvaljujući efektnoj ulozi otkačenog Rusa – Jurija u 4. sezoni popularne TV serije „Stranger Things“ na platformi “Netflix”, gde je oduševio partnerku, slavnu Vinonu Rajder, kao i horor književnika Stivena Kinga, koji mu je udelio komplimnet da bi taj njegov lik morao da dobije posebnu seriju.

Naravno, Đuričku nije ovo prva uloga u svetskim ostvarenjima, mada se o tome manje zna i mediji u Srbiji nisu toliko pisali ni isticali.

Junak domaćih filmova “Do koske”, “Munje!” ili serija “Otvorena vrata” i “Vratiće se rode”, karijeru je uveliko počeo u inostranstvu i pre 2019. godine kada se definitivno preselio u SAD.

Tako je odigrao epizodne role u antiratnoj drami “U zemlji krvi i meda” (2011) u režiji glumice Anđeline Džoli, i kod Breda Pita kao producenta i glavnog junaka u hororu o zombijima “Svetski rat Z” (2013).

Kasnije je Đuričko dobijao sve veće i zapaženije uloge kao što je međunarodna produkcija – mini serija “Poslednji Panteri” (2015) Džeka Torna, uz Samantu Morton i Džona Harta.

Onda su usledile američke i britanske TV serije “Legende” (2015) sa Šonom Binom, “Genije” (2017), gde je Alberta Ajnštajna igrao Oskarovac – Džefri Raš, “Informer” (2018), “For All Mankind” (2019), kao i holandska serija “Hollands Hoop” (2014-2020).
Osim toga, pre odlaska u Ameriku, Nikola je snimio i dramu “Ne zaboravi da dišeš” (2019), koprodukcija Italije, Slovenije i Hrvatske, a takođe je angažovan za hrvatski film “Sveta obitelj” Vlatke Vorkapić, čija se premijera očekuje.

Poslednjih godina u Srbiji, Đurička je publika mogla da prati u serijama “Pet” (2019) Balša Đoge, “Senke nad Balkanom” (2017/2019) Dragana Bjelogrlića, “Ujka – novi horizonti” (2019), gostovao je i u “Mama i tata se igraju rata” (2020) i kao reditelj nekih epizoda sapunice “Žigosani u reketu” (2018).

Poslednja glavna uloga mu je bila u filmu “Živ čovek” (2021) reditelja Olega Novkovića.

Projekciju filma “Pijavice” 7. avgusta organizuje filmska kompanija “GM Films”, ujedno i distributer za SAD, sa sedištem u Santa Monici (Kalifornija), čiji je osnivač, direktor – istaknuti glumac Goran Milev, ovde i producent i režiser.

Poznati dramski umetnik, nekada član BDP-a, već 10 godina realizuje razne zanimljive filmske i TV projekte preko svoje producentske kuće u SAD i na međunarodnom nivou.

Osnovao je i zanimljivu platformu “Cinesomnia” nezavisno od “GM Films” i tokom jula Milev je organizovao i prikazivanje domaćih filmova u takođe Srpskom kulturnom centru u Los Anđelesu.

U ciklusu “Leto Filmskih noći” emitovani su fimovi – dokumentarci “Sedam hiljada duša” reditelja Sanjina Mirića, “Linija života” Darka Bajića, igrani – “Prolećna pesma” Natalije Avramović, a nedavno je prikazan upravo i “Pijavice” (30. jula).

Uskoro će biti projekcija kratkog ostvarenja “Little Milo” Draga Lazetića, kao i dugometražnog “Dnevnik mašinovođe” (2016) reditelja Miloša Radovića, sa Lazarom Ristovskim u naslovnoj roli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar