U trendu

Niško pozorište i “Heroj nacije” u nedelju u Madlenianumu

BEOGRAD – Predstava “Heroj nacije” Narodnog pozorišta Niš, a prema tekstu Ivana M. Lalića gostovaće u nedelju na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Poznati komad je režirao Spasoje Ž. Milovanović, upravnik NP Niš, dok glavne uloge igraju Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milivojević, Jovana Golubović i Dragiša Veljković.

Prema rečima reditelja, tragikomedija “Heroj nacije” bavi se degradacijom porodice, odnosno njenim otvaranjem za najširu javnost, sve do dezorijentacije pojedinca.

Iako se dramski tekst bavi istraživanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, da je zamene, pa čak i da budu stvarniji od realnosti, on daje i naznake mogućnosti pozorišta u stvaranju jedne nove stvarnosti, koja uvlači i ogoljava publiku u radoznalosti za ukidanjem granice javnog i privatnog.

Pisac Ivan M. Lalić je istakao da je predstava posvećena glumcu Dragoslavu Saviću Safi iz Niša.

“Dramska matrica komada, koja se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe. On je pripremajući naslovnu ulogu lika Budimira Životića preminuo tokom proba komada za izvođenje na sceni Narodnog pozorišta Niš”, otkrio je Lalić.

Pozorišni komad “Heroj nacije” je napisan početkom 21. veka, ali, kako se čini piscu, vremenom je postao sve aktuelniji, a stvari su, kaže, dovedene do ekstrema upravo u niškoj verziji komada, zbog smrti dramskog umetnika.

Ova drama je nedavno igrana u Sarajevu, a izvođena je na više scena po Srbiji, što važi i za hit komediju “U plamenu strasti” istog pisca, koja je dugo igrana u Zvezdara teatru.

Autor Lalić je diplomirani dramaturg, osnivač i prvi čovek Mikser festivala, a bio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, direktor Sterijinog pozorja i nekada u timu Exit festivala.

Kreativnu ekipu niške predstave čine još scenografkinja i kostimografkinja Milica Bajić Đurov i kompozitorka Katarina Šandor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.