U trendu

Noć istraživača 28. i 29. septembra

BEOGRAD – Pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, „Noć istraživača“ deveti put će biti održana u 26 gradova Srbije i to 28. septembra od 15 sati do ponoći, a u pojedinim gradovima program će se odvijati i 29. septembra od 16 do 20 časova, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

„Noć istraživača“ će i ove godine razotkrivati naučne teorije i eksperimente, voditi posetioce na putovanje u daleku prošlost, ali i u blisku budućnost i izbliza prikazati kako izgledaju putevi naučnika i istraživača, rekla je Zorana Minčić, PR manifestacije.

Ona je dodala da, pridružujući se obeležavanju Evropske godine kulturnog nasleđa, naučnici širom Srbije upoznaće radoznale posetice sa bogatim nasleđem različitih krajeva zemlje.

„Akcenat će malo više ovoga puta biti na društvenim naukama. Našse bogato kulturno i istorijsko nasleđe biće prezentovano u gradovima na različiti načine, naročito što ovo podneblje karakteriše multikulturalnost i multikonfeskionalnost i preplitanje različitih umetničkih uticaja. Biće i gastroputovanja u Nišu, Leskovcu, predstavljanje tradicionalnih zanata, a ne smemo da zaboravimo ni biodiverzitet, retke i zaštićene vrste“, rekla je Minčić Tanjugu.

„Noć istraživača“ se ove godine održava u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Ubu, Užicu, Svilajncu, Ćupriji, Jagodini, Kragujevcu, Smederevu, Ranovcu, Čačku, Leskovcu, Novom Pazaru, Knjaževcu, Despotovcu, Kruševcu, Trsteniku, Negotinu, Zaječaru, Subotici, Zrenjaninu, Inđiji, Kanjiži, Kikindi i Šapcu.

Cilj „Noći istraživača“ jeste, prema rečima Minčić, i da razbije predrasude da su istraživači i naučnici čudni, dosadni, nedostupni i nekomunikativni, a sadržaji su interaktivni i prilagođeni svim uzrastima.

Redovna profesorka na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu dr Tijana Prodanović najavila je projekat „ReConNeCt“ kojim će pokazati kako je nauka povezana sa našim životima, kako se nauke međusobno povezuju, kako su različite kulture oblikovale kuhinju u Vojvodini, kako su se naši životi promenili dolaskom socijalnih mreža.

Dr Aleksandra Pavlović, koordinatorka projekta „ReFocuS 2.0“ i redovna profesorka Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu kaže da će ljubitelji nauke imati priliku ne samo da uče, već i da upoznaju kreativne strane naučnika i da se na trenutak „nađu u koži naučnika“.

Projekat „ReFocuS 2.0“ obuhvatiće, prema njenim rečima, niz naučno-popularnih aktivnosti u 12 gradova i 12 naučnih klubova.

Viša naučna saradnica Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo dr Aleksandra Divac Rankov, koordinatorka projekta „Scimfonicom 2018-2019“, objasnila je da žele da pomognu u odgovoru na pitanje čemu služi nauka i da u 13 gradova u Srbiji približe posetiocima put kojim se stiže od bazične nauke i ideje do primene u svakodnevnom životu.

Čačak će osvetliti različite stranice gradske istorije, od rimskih termi do krajputaša, Kragujevčani će svoje znanje moći da provere u velikom naučnom kvizu, a Kruševljani da se upoznaju sa endemičnim vrstama u Srbiji.

Istorijski vremeplov priprema se u Novom Pazaru, Leskovac će biti posvećen starim običajima i zanatima, u Pomoravlju posetioci će, između istalog, saznati kako da naprave tečnost sa rogovima ili ekološka vozila, u Kikindi će pažnja biti posvećena sovama ušarama, a u Bečeju tradicionalnim apotekarskim preparatima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.