U trendu

„Noć istraživača“ danas u 11 gradova Srbije

Osma „Noć istraživača“ biće održana danas u 11 gradova Srbije – od 17 do 22 sata centralne ulice i trgovi biće ispunjeni besplatnim naučnim programom za sve uzraste, sa ciljem da nauku i istraživače približe ljudima i pokažu kako hrabri naučnici menjaju svet na bolje.

Posetioci manifestacije biće u mogućnosti da saznaju kako je otkrivena gravitacija u svemiru, šta se nalazi unutar CERN-a, kakve posledive migracije ostavljaju na slikarstvo ili zašto se ratovalo u srednjem veku.

Tradicionalno, poslednjeg petka u septembru, od 17.00 do 22.00 domaćini manifestacije biće Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac, Petnica, Inđija, Zrenjanin, Šabac i Subotica, pod sloganom „Znanje na ogled“.

Koordinator ReFocuS projekata Noći istraživača u Srbiji je Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ sa partnerima: Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.

Noć istraživača finansirana je iz programa „Horizon 2020″ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri.

Kordinator manifestacije Tanja Adnađević iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stankovič istakla je želju da se vrati ugled istraživačima u našem društvu.

„Naša želja je da promovišemo učenje kao vrlinu a istraživačko zvanje kao izbor karijere budućnosti. naša ciljna grupa su školska deca ali smo pripremili sadržaje za sve i svi su dobrodošli“ kazala je Tanja Anađević.

Beograđani, ali i svi oni koji se 29. septembra zateknu u prestonici, moći će da saznaju sve o „kulturološkim neuronaukama“, magičnoj fizici, gravitacionim talasima, muzici i igrama koje su Srbi doneli sa sobom kada su naselili Balkan, čarima šumarstva ali i narodne medicine, kao i koja biljka ide za koju boljku, kako su završeni projekti izabrani u Naučnom inkubatoru, kako biljke putuju i kako pričaju, šta su superprovodnik, Majsnerov efekat i gde to vozovi levitiraju…

Foto: mwooten/Pixabay.com

Glavna mesta održavanja manifestacije su Francuski institutu, Gete institut, Galerija nauke i tehnike SANU, Muzej Vuka i Dositeja, Naučni klubu Beograd, Kalemegdan i po prvi put tržni centar Big Fashion

Raskrinkavanje zabluda kao i sticanje novih znanja i veština kroz kviz za velike i male, biće organizovan na Kalemegdanu, i to Letnjoj sceni iza Galerije Prirodnjačkog muzeja.

Kroz serije pitanja, istraživači će zajedno s posetiocima obići celu planetu i ispitati da li neka od uvreženih verovanja imaju naučnih osnova ili ne.

Na Savskom šetalištu, u Noći istraživača se iz prvog lica upoznajemo s naivnom umetnošću, pravcu koji je nastao van svih institucija i škola, oslobođen akademskih stega.

Šta zapravo objašnjava etnologija – nauka o narodima, koje čari krije šumarstvo, šta roboti znače za čovečanstvo i kome svemir nije fascinantan samo su neke od tema koje će istraživači danas podeliti sa posetiocima Noći istraživača.

Prvi put će se u Noći istraživača o migracijama pričati u tržnom centru I to Big Fashion na Karaburmi.

Zašto se ratovalo u srednjem veku, koja je bila uloga tvrđava i kako su upravo dešavanja sa bojnih polja uticala na značajno pomeranje i mešanje različitih naroda, kako biljke putuju i kako pričaju, šta su superprovodnik, Majsnerov efekat i gde to vozovi levitiraju saznaće svi oni koji petak od 16 do 21h provedu u Big Fashion tržnom centru.

U Francuskom institutu, poslednjeg petka u mesecu, ekipa iz Društva za neuronauke Srbije razotkriće neraskidivu vezu između kulture, uma i mozga, kroz istraživanje nazvano „kulturološke neuronauke“.

O biodiverzitetu i raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta Srbije govoriće studenti sa Biološkog fakulteta a sve u cilju podizanja svesti svih nas o važnosti zaštite i očuvanja, dok će oni najhrabriji dobiti priliku da se u društvenim igrama nadmeću sa prekaljenim predstavnicima nauke, drugarima iz kluba ljubitelja društvenih igara Astal.

U EURO ćošku svi zainteresovani posetioci Noći istraživača saznaće autentične naučne i lične priče istraživača ali i kako je moguće uz pomoć Evropske unije ostvariti naučne snove.

Zašto je fizika tako magnetno privlačna, saznaće svi koji se upute ka Galeriji nauke i tehnike SANU gde će biti predstavljeno 18 eksperimenata iz oblasti optike, svetlosti, magnetizma, elektrostatike, superprovodnosti.

Svi eksperimenti su bezbedni i interaktivni, tako da mali naučnici mogu slobodno da se zabavljaju i svojim čulima, kroz igru, istražuju različite fenomene iz oblasti fizike. Izložba „Nauka kroz zabavu“ predstavlja inicijativu Univerziteta u Štutgartu i Instituta za fiziku Beograd, koju zajedno sprovode sa Srpskom akademijom nauke i tehnike (SANU) i Centrom za promociju nauke (CPN).

O gravitacionim talasima, o kojima se dugo slušalo a koji su konačno detektovani 2016. godine pričaće gošća iz Španije, doktorka teorijske fizike, Alicia Sintes u Naučnom klubu Centra za promociju nauke gde će svi prisutni dobiti priliku da se virtualno prošetaju čuvenim centrom za istraživanje elementarnih čestica u okolini Ženeve, CERN-om.

O muzici i igrama koje su Srbi doneli sa sobom kada su naselili Balkan govoriće istraživači sa Fakulteta muzičke umetnosti.

Zahvaljujući Narodnom muzeju u Muzej Vuka i Dositeja u Noći istraživača stiže priča o Vukovim putovanjima koji je zapisivao zaboravljene priče guslara i narodnog pripovedanja.

Specijalni gosti Noći istraživača, Kolumbo i Servantes, povešće sve zainteresovane posetioce u fantastičnu pustolovinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.