U trendu

Otvorena Noć istraživača u Beogradu

U Francuskom institutu u Beogradu otvorena je manifestacija Noć istraživača koja posetiocima pruža mogućnost da zavire u tajanstveni svet nauke, a koja se istovremeno održava i širom Evrope.

Noć istraživača se, kako je na otvaranju rekla koordinatorka ReFocus projekta sa Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Tanja Adnađević održava u 11 gradova Srbije među kojima su, osim Beograda, Niš, Požarevac i Petnica.

Ulaz na sve programe je besplatan, a ove godine, kaže, organizatori su se trudili da pomere fokus sa, uvek zanimljivih prirodnih nauka, na društveno-humanističke, pa će tako posetioci Noći istraživača imati priliku da vide i kako teku istraživanja u tim naukama.

„Ponudili smo i taj vid nauke, da se vidi koliko su i one zabavne“, kaže Adnađević.

U Beogradu, „punktovi“ Noći istraživaca su postavljeni, kaže, na 11 mesta, među kojima su i galerija SANU, Savsko setaliste na Kalemegdanu, Gete institut, Francuski institut, Muzej Vuka i Dositeja, šoping centar Big fešn na Karaburmi..

Na otvaranju ove manifestacije govorio je i prvi savetnik Ambasade Francuske Nikola Faje koji je rekao da i u zemlji iz koje dolazi, ljudi imaju veliko interesovanje za ovu „naučnu noć“.

„Upravo sad dok govorim, u 12 gradova kao što su Tuluz, Lion i Dižon, odvija se Noć istraživača“, kaže Faje.

Većina predloženih aktivnosti danas u Francuskom institutu, istakao je, ima za cilj da probudi radoznalost, kritičko mišljenje i razumevanje za naučnu kulturu.

Faje je poručio i da Ambasada Francuske pridaje veliki značaj jačanju francusko-srpske naučne saradnje kroz aktivnu podršku programima istraživanja između dve zemlje, kao što je srpsko-francuski istraživački program „Pavle Savić“.

Na jednom od punktova Noći istraživača u Beogradu, Savskom šetalištu na Kalemegdanu, može se videti upravo to „pomeranje fokusa“ Noći istraživača sa prirodnih na društvene nauke.

Beograđani tu mogu da uče o narodima, biljnim i životinjskim migrantima u šumama, naivnoj umetnosti, o narodima u svemiru, robotima…

Naime, tu se može videti kako teče čitav tok naučno- isttaživačkog procesa u društvenim naukama – od ideje do zaključka.

Noć istraživača, događaj posvećen popularizaciji nauke i učenju kroz zabavu, održava se širom Evrope poslednjeg petka u septembru.

Ove godine, preko 250 gradova Evrope biće domaćini manifestacije.

Ta noć je prilika da svi koji joj prisustvuju u 11 gradova Srbije, upoznaju istraživače, da sa njima razgovaraju i saznaju šta oni zaista čine za društvo, na interaktivan način.

Veliki broj eksperimenata, naučno-popularizovanih predavanja, aktivnosti za decu, poseta istraživačkim laboratorijama, naučnih kvizova, igara, takmičenja sa istraživačima, je ono što očekuje posetioce na samoj Noći istraživača.

Ovaj događaj je finansiran iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.