U trendu

Noć muzeja u Beogradu – Noć za kulturu, smeh i avanturu

Zanimljive istorijske priče, intrigantne postavke savremene umetnosti, programi namenjeni najmlađima, sve podeljeno u nekoliko tura, očekuje posetioce 13. „Noći muzeja“ u Beogradu, koja će biti održana 21. maja od 17 časova pa do sat iza ponoći.

Direktorka manifestacije Ana Jovanović najavila je 65 lokacija, koliko je opisano u biltenu, uz još pet-šest o kojima zainteresovani mogu pročitati na sajtu, sa stotinak programa.

„Ove godine otvaramo 11 novih lokacija, pored kojih svakodnevno prolazimo, a ne znamo da mogu biti muzeji, da čuvaju vredne kolekcije i kriju neobične priče“, istakla je Jovanović.

Neispričane priče donose Anatomski muzej Fakulteta veterinarske medicine, Upravna zgrada Železnice, Šeik Mustafino turbe, Beogradska nadbiskupija, Doktorova kula, Vespa muzej Srbije, Arte galerija, Javni akvarijum i tropikarijum, Palata Srbije, Institut za sudsku medicinu, Zajednica instituta Srbije i Institut ekonomskih nauka.

Muzej Jugoslovenske kinoteke predstaviće se izložbom „Plavi anđeli filmskog platna“ – od Merilin Monro i Grejs Keli do Milene Dravić i Bebe Lončar, posetiocima će se predstaviti najpoznatije plavuše iz sveta filma, fatalne lepotice koje su sijale u najrazličitijim ulogama, od Bondovih devojaka do Hičkokovih heroina.

„Arte galerija“ na Andrićevom vencu će otvoriti dosije Mustafe Golubovića, tajnog agenta, heroja balkanskih i svetskih ratova, čoveka sa nebrojeno mnogo legitimacija, zavodnika najvećih svetskih lepotica.

Izložbom „Iz legata Železničkog muzeja“, ovaj muzej će predstaviti dela Miće Popovića, Bože Ilića, Stane Kumar, Petra Lubarde i drugih velikana srpske umetnosti i ispričati brojne avanture železnice i njenih najznačajnijih aktera.

To će ujedno biti prilika da posetioci zavire u novu stalnu postavku Železničkog muzeja, a svoja vrata te večeri prvi put širom otvara i zgrada Železnice Srbije – grandiozno zdanje u kome postoji više od 600 prostorija, gde su snimani mnogi domaći filmovi i gde i dalje radi jedan od najstarijih liftova u Beogradu, „Pater Noster“, jedan od nekoliko preostalih u Evropi.

U Legatu Petra Lubarde najmlađi posetioci, uzrasta od šest do 12 godina će učiti kako da prave nacrte za goblene inspirisane Lubardinim slikama, izrađene na goblenskom platnu, a sav prihod prikupljen njihovom prodajom biće doniran Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Arhitekta, akademik Brana Mitrović predstaviće u zgradi nekadašnje Jadransko-podunavske banke izbor od 10 skulptura i spomenika sa ulica i iz parkova Beograda, koji na pravi način dočarava umetničke i istorijske vrednosti prestonice.

Muzej nauke i tehnike svim posetiocima dočaraće kako to zvuči muzički sudar Baha i „Pink Flojda“, udruženim snagama orgulja i staklene harfe, a u Muzeju Srpskog lekarskog društva biće postavljena izložba o fenomenu zdravlja i lepote u prvim decenijama 20. veka.

Ljubitelji automobila, ali pre svega priča koje kruže oko ovih četvorotočkaša, pronaći će svoj kutak u Medija centru „Odbrana“, gde će ih u „Noći muzeja“ dočekati „Majstor za automobile i ljudske duše – Dragiša Krunić“, dok će Muzej afričke umetnosti posetioce povesti na putovanje u kraj naroda Joruba iz Nigerije, koji ima najveću stopu rađanja blizanaca na svetu.

Stambol kapija na Beogradskoj tvrđavi odškrinuće vrata srednjeg veka kroz izložbu srednjevekovnih odaja sa oružjem, odeždama i opremom, dok će Veliki barutni magacin dočarati priču o putu jednog žrtvenika iz trećeg veka, koji je otkriven tek 1927. godine.

Beograđane očekuje još mnogo toga 21. maja, a ulaznice mogu se kupiti po pretprodajnoj ceni od 400 dinara, dok će na dan manifestacije koštati 450 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.