U trendu

Noć Smrti

Nedavno je objavljen novi roman nagrađivanog niškog autora Zorana Ćirića, "Noć svih svetih". Najavljen kao nastavak odličnog romana "Hobo", za koji je Ćirić dobio NIN-ovu nagradu, "Noć svih svetih" stvara velika očekivanja, ali ih, nažalost, ne ispunjava.
"Noć svih svetih" nije loš roman. Naprotiv. Zanatski se radi o sasvim korektnom delu, o uzbudljivoj, mračnoj i surovoj priči, vešto vođenoj, dobre strukture, sa upečatljivim likovima. Ali, nije "Hobo". Nema taj kvalitet, tu dubinu, taj neočekivani rasplet, ima tek bledu senku toga. Ukoliko bez ikakvih očekivanja uzmete ovaj roman u ruke, mogli biste da uživate u njemu. Ako pak očekujete nešto kao što je "Hobo", razočaraćete se.
"Noć svih svetih" je priča o jednoj noći u Nišu, ili Nišvilu, ako vam se više sviđa. Noći kada Glavni Čovek, Denka, preko svog plaćenika Kenzera naplaćuje stare dugove, ne u novcu, već u krvi. Kenzer posećuje različite sumnjive likove koji su se zamerili Denki na ličnom nivou, ne poslovnom, već u vezi sa pevačicom Milenom Iks, Denkinom curom, i naplaćuje dug na jedini način na koji povređeni ponos Glavnog Čoveka može biti osvećen. A onda na red dolazi i poseta fatalnoj dami sa kojom je i sam Kenzer imao vezu i prema kojoj još uvek nešto oseća.
Likovi ovog romana su upečatljivi; svaki ima neku svoju mračnu priču, svako hoće da ostvari nešto svoje, povezano sa kriminalom, podacima sumnjive verodostojnosti, krvlju i osvetom. U tom svetu, istina nije naročito bitna; likovi lažu i sebe i druge, u pokušaju da ispune nešto svoje, u nadi da će im to doneti nekakvo zadovoljenje. Zadovoljenja nema; postoji samo Smrt, i posetiće mnogo njih u toj jednoj nišvilskoj noći.
"Noć svih svetih" se brzo čita, drži vas od jedne do druge epizode, reč je o veoma filmičnom romanu. Lako je zamisliti i muzičku podlogu koja bi išla kroz film, pesme Džonija Keša koje Kenzer rado sluša. Kao što smo rekli, ukoliko očekujete nešto nalik na "Hobo", verovatno ćete se razočarati; ukoliko ništa unapred ne očekujete, mogli biste da uživate u zanatski dobrom romanu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.