Norveški pisac Ju Nesbe stigao u Srbiju, gde predstavlja reinterpetirano Šekspirovo delo

Istaknutio norveški pisac trilera Ju Nesbe stigao je danas u Beograd i u knjižari Delfi u Studentskom kulturnog centru predstavio svoj najnoviji roman „Magbet“, reinterpretaciju dela Vilijama Šekspira.

Brojni poštovaoci njegovih dela i novinari dočekali su Nesbea u beogradskoj knjižari, a on je tom prilikom kazao da je to posle 40 godina njegova druga poseta Beogradu, i dodao da ga je železnička stanica podsetila na ranije periode.

Govoreći o ponudi da reintepretira jedno Šekspirovo delo, Nesbe je na konferenciji za medije kazao da mu se na početku ta ideja nije svidela.

„Moja prva reakcija je bila ‘hvala vam na ponudi, ali ne hvala’. Kao pisac imate privilegiju da spavate koliko hoćete i da svoju malu ideju gledate kako raste i postaje priča. To se dosta kosi sa time kada vam neko kaže šta da radite“, rekao je Nesbe i dodao da je onda shvatio da može da bira koje će Šekspirovo delo da radi i da je želeo da to bude „Magbet“.

„U pisanju nisam koristio nijednu reč iz originala, već sam samo gledao skelet, strukturu priče i napisao svoju priču. Moj ‘Magbet’ je duži, jer sam dodao neke stvari, ali ništa nisam ubacio što nije postojalo u Šekspirovom komadu“, kazao je norveški pisac.

Nesbe će se danas u 17 časova sastati sa premijerkom Anom Brnabić u Vladi Srbije, a nakon toga će u 18 časova u knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru potpisivati svoju knjigu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.