U trendu

“Nova festival” počinje 5. oktobra u Pančevu

PANČEVO – Sedmo izdanje “Nova festivala” posvećeno savremenom stripu, biće svečano otvoreno u utorak, 5. oktobra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu, saopštili su organizatori.

U periodu od 5. do 15. oktobra na manifestaciji devete umetnosti biće prezentovani radovi iz četiri izložbena segmenta posvećena stvaralaštvu čuvenog Jozefa Bojsa (1921-1986) i programu Ukrštenih strip rezidencija između Srbije i Francuske, kao i gostujuća izložba “Svet u oblacima”.

Nova Festival ove godine prvi put uvodi rad strip autora sa mentorom na zadatu temu, čiji će rezultat biti predstavljen u programskog celini “Comix Together”, posvećenoj opusu spomenutog Jozefa Bojsa, svestranog nemačkog umetnika – skulptora, performera, grafičkog umetnika i teoretičara umetnosti.

U ovom segmentu festivala, svoje radove predstaviće strip autori iz Srbije – Danilo Milošev Wostok, Zlata Vojnić Kortmiš, Dragana Kuprešanin, Iva Atoski, Marija Đeranović, Milan Simić i Vladimir Palibrk.

Oni su odabrani po pozivu strip autora Saše Rakezića, Jane Adamović, strip autorke, i Monike Husar, direktorke Nova Festivala.

Izložbeni segment “Moć umetnosti/Art Power!” takođe je inspirisan stvaraštvom nemačkog umetnika Jozefa Bojsa, a u okviru ovog segmenta svoje radove predstaviće čak 26 strip autora iz Srbije, regiona, i Evrope.

Pored dosadašnjih radova autora Kler Bro i Ilije Jakovljevića, u izložbenom segmentu posvećenom delima užeg kruga kandidata sa konkursa za drugi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, biće predstavljeni i njihovi projekti na kojima su radili ili će raditi tokom umetničkih rezidencija.

U postavci biće izloženi radovi oba autora, iz njihovog stvaralačkog opusa nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu (Francuska) i Pančevu.

Takođe će biti predstavljeni i radovi sa kojima su konkurisali strip autori iz Francuske Adrijen Demon i Benoa Gijom, kao i strip autorke iz Srbije Lea Embeli i Sofija Pašalić.

Gostujuća izložba “Svet u oblacima”, nastala je na inicijativu Ambasade Republike Francuske i Francuskog instituta u Srbiji, uz podršku Međunarodnog centra za strip i Narodne biblioteke Srbije.

Ta postavka ima cilj da kroz mini-istoriju jugoslovenskog stripa prikaže dodirne tačke i uticaj francusko-belgijske škole stripa na domaću scenu.

Scenarista Pavle Zelić, glavni urednik festivala, strip autor Jana Adamović i čuveni crtač stripa Aleksandar Zograf, objavili su tekstove, koji kroz raskošnu vizuelnu građu vode posetioca kroz četiri celine izložbe: Početak svih doba, Zlatno doba, Doba heroja i Savremeno doba.

Svaki od segmenata izložbe na duhovit način, prilagođen deci i odraslima, prikazuje trendove i međusobni uticaj francuskog i srpskog stripa kroz vreme.

Radno vreme galerije Milorada Bate Mihailovića je od 12 do 18 časova svakog dana osim nedelje, a ulaz na festival stripa je slobodan.
Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.