U trendu

Nova knjiga pesama Ane Ristović u izdanju Arhipelaga

BEOGRAD – Nova knjiga pesama Ane Ristović „Ruke u rukama“ objavljena je upravo u izdanju „Arhipelaga“ u prestižnoj pesničkoj ediciji „Element“.

„Neke od najboljih pesama koje je Ana Ristović napisala nalaze se u ovoj odlično komponovanoj knjizi“, kaže Gojko Božović, glavni urednik „Arhipelaga“.

Božović posebno naglašava celovitost knjige „Ruke u rukama“ u kojoj pojedinačne pesme, uzete zajedno, oblikuju veću i prodornu celinu.

„Pesme u njoj su u stalnom međusobnom dijalogu, nastavljaju se i produžavaju. Otuda knjiga ‘Ruke u rukama’ deluje vrlo celovito, kao niz pesama koje su suštinski povezane i u toj povezanosti ispovedaju priču modernog sveta u neprestanoj promeni. Beležeći promene tog sveta i ono što te promene izazivaju u krhkom lirskom subjektu, pesme ostaju svedočanstvo izdvojenih, privilegovanih, naročitih trenutaka koje magijski rad jezika pretvara u jedino sačuvano vreme“, ocenio je Božović.

Nove pesme Ane Ristović pokazuju, prema njegovim rečima, umeće pesnikinje da od raznolikih detalja svakodnevice oblikuje upečatljive pesničke slike.

„Od prizora iz svakodnevice, kako beogradske, tako i berlinske, ali u svakom slučaju duboko proživljene svakodnevice, kao i od detalja kamernog sveta u stihovima knjige odlazi se vrlo daleko i vrlo prodorno u lirsku ekspresiju, pesničko mišljenje i metafizičke vidike. U knjizi pleni i izražena kritička intonacija. Oslonjene na proživljeno i promišljeno iskustvo, ove pesme oblikuju ubedljivu i uzbudljivu, nimalo ravnodušnu slika našeg sveta i ljudi, postupaka i namera, pritajenih zamki i velikih priča koje ga čine“, naglašava Božović.

„Ruke u rukama“ su deveta pesnička knjiga Ane Ristović.

Za poeziju je dobila „Brankovu nagradu”, nagradu „Branko Miljković“, nemačku nagradu „Hubert Burda Preis“, nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“, „Disovu nagradu“ za pesnički opus i nagradu „Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji.

Pesme Ane Ristović prevedene su na brojne jezike i zastupljene su u više domaćih i stranih antologija.

Njena pesma „Oko nule“ uvrštena je u 50 najboljih ljubavnih pesama sveta po izboru žirija britanskog časopisa „The Guardian“.

Tokom 2018/2019. Ristović bila je rezidencijalni stipendista nemačke DAAD fondacije, u Berlinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.