U trendu

Nove nagrade za srpski animirani film „Neputovanja“

BEOGRAD – Animirani film „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg skoro dve godine posle premijere na Berlinalu i dalje nastavlja svoju festivalsku turneju, a tokom novembra nagrađen je na čak tri festivala, saopštili su producenti.
Na 36. Međunarodnom festivalu kratkog filma u Teheranu u Iranu, održanom od 10. do 15. novembra, film je nagrađen nagradom za najbolji animirani film.

U Brazilu, u gradu Goiânia, na Međunarodnom festivalu animiranog filma Lanterna Mágica „Neputovanja“ su nagrađena za najbolji scenario, a u Austriji na Festivlu kratkog filma Kufstein su nagrađena za najbolji film.
„Neputovanja“ su tokom novembra prikazana i na drugim festivalima širom sveta među kojima izdvajmo Međunarodni filmski festival Etiuda i Anima u Krakovu, Poljska, kao i festival ReAnima u Bergenu, Norveška.
„Neputovanja“ su premijerno prikazana 2018. na Berlinalu, na Martovskom festivalu film je osvojio Grand Prix u kategoriji animiranog filma.

Film se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Grand Prixa Zlatni Pegaz na festivalu Animator u Poljskoj, a nominovan je i za prestižnu nagradu Annie u Los Anđelesu.

Do sada, film je prikazan na preko sto festivala širom sveta, a posebno izdvajamo Sundance i Annecy.
Producent filma je Jelena Mitrović (Baš Čelik), koporducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer Milina Trišić, muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić. Film je finansiran od strane Filmskog centra Srbije, Slovačkog Audiovizuelnog Fonda i televizije Arte.

„Neputovanja“ su film o lokal patriotizmu, turizmu i emigraciji.

U pitanju je priča o devojčici koja živi u sivoj, izolovanoj zemlji ograđenoj visokim zidom. Ona nikada nigde nije putovala, ali ceo život mašta kako će jednog dana otići zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo.

Film je rađen u stop-motion tehnici, sa plastelinskim lutkama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar