U trendu

Nove životinje na crvenoj listi ugroženih vrsta

LONDON – Morski puževi koji žive na velikim morskim dubinama, mnoge evropske gljive i polovina slatkovodnih riba u Japanu samo su neki nejasni dodaci popisu ugroženih vrsta.

Crveni spisak, katalog statusa očuvanja od preko 100.000 vrsta, sastavila je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), prenosi BBC.

„Mnoge vrste smo verovatno previdelii“, rekao je Kreg Hilton-Tejlor, šef jedinice IUCN za crvenu listu.

Njihov status služi kao upozorenje, dok, prema njegovim rečima, i neke druge vrste „skaču“ ka listi ugroženih kategorija.

Gljive su relativno su slabo proučavane, u poređenju sa mnogim životinjama, tvrdi Hilton-Tejlor.

„Približavanjem stručnjaka i deljenjem svih informacija, uočili smo šablon – broj vrsta se smanjuje svuda u Evropi“, rekao je on.

Odustajanje od tradicionalne ispaše i intenzivnije poljoprivredne prakse, uključujući povećanu upotrebu đubriva, ključni su pokretači toga, navodi BBC.

„Gljive su veoma osetljive na promene u okruženju, kao što je zagađenje – one su prve koje će nestati“, rekao je Hilton-Tejlor.

„Ali kada nestanu, nestaće i biljke koje zavise od gljiva, a i onda životinje zavise od tih biljaka“, dodao je on.

Pod pretnjom od izumiranja nalazi se i pola japanskih slatkovodnih riba, kao i više od trećine meksičkih, što naučnici pripisuju „lošem upravljanju“ rekama, piše BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.