Novi film Bong Džon-hoa „Parazit“ otvara FAF

BEOGRAD – Festivala autorskog filma (FAF) biće održan u Beogradu od 22. do 30. novembra, a obeležiće ga premijere filmova koji su odneli prestižne nagrade na Berlinskom i Kanskom festivalu.
Festival će početi filmom „Parazit“ slavnog južnokorejskog reditelja Bong Džon-hoa, dobitnika „Zlatne palme“ ovogodišnjeg Kanskog festivala.

U pitanju je crna komedija sa elementima trilera koja suočava imućnu porodicu, opsednutu američkom kulturom, i siromašnu – u nemilosrednoj potrazi za egzistencijom.
Ova porodična tragikomedija koja prikazuje neizbežni sudar koji nastaje kada Ki vo, najstariji sin porodice od četiri odraslih koji su nezaposleni, dobije ponudu za dobro plaćen učiteljski posao u bogatoj porodici Park.
Veoma sadržajan program festivala upotpuniće i film izraelskog reditelja Nadava Lapida „Sinonimi“, koji je poneo najprestižniju nagradu Berlinskog festivala, „Zlatnog medveda“.

Izraelsko-francusko-nemačka koprodukcija je, osim glavne nagrade Berlinskog festivala, osvojila i nagradu kritike Fipresci koja ga je opisala kao izuzetno originalno delo sa oštrom i suptilnom političkom porukom.

U okviru glavnog programa ovogodišnjeg FAF-a biće prikazano preko dvadeset ostvarenja, od kojih će se do dvanaest filmova takmičiti za Gran Pri festivala „Aleksandar Saša Petrović“.

Glavna sala i ove godine biće Kombank dvorana, dok će se festival održati i u Domu u omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, staroj i novoj zgradi Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskopu „Fontana“, Centru za kulturu „Vlada Divljan“, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu – Kolarčeva zadužbina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.